[Netflix X Trigger] Cyberpunk: Edgerunners討論區2

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
係CDPR寫劇本
trigger改佢地劇本, 不過改幾多無人知
可能真係都唔定
依家個劇情都有好依家2077劇情既既視感
Lucy為左守護會為人犧牲嘅David 一直都唔敢講比david聽 仲將自己擺係危險入面 單獨同自己嘅童年陰影搏鬥 導致比人捉到路綁架左

David亦都因為聰明睇透左nightcity嘅本質而冇任何遠大夢想 反而守護親友同達成佢地夢想呢種有溫度嘅關係先係佢嘅夢想
搞到由一開始拎老母遺物改裝自己去打柒出言侮辱老母嘅二世祖 到死左大哥大嫂之後為左守護身邊人之後開始瘋狂改裝自己增強實力 結局就為左lucy嘅安危明知自己已經到極限都仲改裝埋個金剛犧牲自己去救佢

成個劇情都行都好smooth同好合理 符合人物性格
嗰種好現實嘅無力同失落感真係睇到觀眾好sad
段純真嘅感情係2077呢種亦都顯得好難得
宜家一聽到首i really want to stay at your home就流馬尿
死左嘅人笑住達成左臨終嘅願望
反而仲在生嘅lucy係遇到更重要嘅存在之後改變夢想 想要david好好生存落去 但係最後只可以孤獨咁樣獨自完成david嘅遺願同自己嗰個已經冇左身邊人嘅夢想

食屎啦 Adam Smasher
I see 我都覺得個故事其實
好似仲好過Johnny Silverhand
而果陣內部dev都講過話
個plot係因為臨時加Johnny
所以先重寫好多變到依家game呢個版本
亦都係呢一改 再加堆deadline
隻game先搞到做唔切 未整好都照出街

咁其實如果 原本有個被廢棄左的plot
拎返黎做呢次動畫 其實好reasonable
David都有責任,佢聽田中吹水聽到冇打鎮定劑,令Lucy深潛時間延長。最後可能救護隊一樣會出現,但會有更多時間俾佢地逃走。Lucy深潛期間被人強制中斷,咁快醒得番已經好好運。David被田中呃係on9,但唔可以怪佢,依個可能係佢回歸「正常生活」既最後機會。

Maine當時狀態已經係未爆彈,神機錯亂既邊緣,只係不幸地係依個時刻爆,令Dorio都死埋。

你的說法係岩,用Kiwi角度分析,賣Lucy係「合理」決定;但賣Lucy一定被David追殺,咁岩四眼佬要搞埋David,所以一次過出賣所有人。
David打到鎮靜劇只會令深潛穩定
但唔會多左時間走
本身都係因為Lucy炸田中先令干擾器都炸埋, 然後先收到田中危險既訊號
即係都係得咁多時間走
係屋企唔著衫真係常識嚟
唔係就係因為田中醒左搞到深潛唔穩定
lucy覺得有危險所以先炸咩?
想問Game 係咪都係咁
我嘅帕南會著㗎喎
唔係

第6集 Lucy 係見到田中腦有David 資料,無耐田中就死撚咗

第7集後段講咗David 響田中腦度嘅資料刪撚晒,要時間復活

第9集Kiwi Faraday 拎到Lucy 就推到係Lucy 爆炸咗David嘅資料,炸埋干擾器令班友搵到田中
Sjw 未屌賣弄色情嘅
有得一齊沖涼算係咁
已經俾SJW影響左架啦
成隻game啲人都異種黎, 男唔男女唔女
又多死基佬, 叫雞都有得叫男, 伴侶支線又有同性戀
屌佢仲好意思話唔想要Rebecca蘿莉樣
話唔岩cyberpunk背景, 搞成堆咁既異種出黎話岩cyberpunk, 笑死人
接受唔到
啱啱煲晒10集,好好睇
仲諗住david可以反cup到碎骨
10 集煲曬, 抽離唔到
每晚都會有新既神機錯亂者留comment
即係咁講
你當david殺上去嘅途中已經用咗99%hp,最後一戰係格硬用埋最後1滴hp去救lucy
隻碎骨就一直un un腳滿血等出場,仲未計本身佢地之間嘅體能差距

1血vs 100血點打,就算打得贏都唔合理

同埋喺呢個世界觀底下係冇奇跡,冇英雄嘅存在
螻蟻就算用粉身碎骨嘅力氣都係只能夠去到呢度罷了,越向前走越發現眼前嘅路只係無底深潭,呢種卑微就係nightcity嘅寫照
啱啱煲晒10集,好好睇
仲諗住david可以反cup到碎骨
即係咁講
你當david殺上去嘅途中已經用咗99%hp,最後一戰係格硬用埋最後1滴hp去救lucy
隻碎骨就一直un un腳滿血等出場,仲未計本身佢地之間嘅體能差距

1血vs 100血點打,就算打得贏都唔合理

同埋喺呢個世界觀底下係冇奇跡,冇英雄嘅存在
螻蟻就算用粉身碎骨嘅力氣都係只能夠去到呢度罷了,越向前走越發現眼前嘅路只係一幅比一幅高嘅牆,呢種卑微就係nightcity嘅寫照
睇完有啲空虛,好想喺DLC見返動畫啲人
emotional true damage
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞