[Netflix X Trigger] Cyberpunk: Edgerunners討論區2

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=23379&snA=4459&tnum=13

呢個台仔寫得幾好,
由返學校報仇果一刻就決定走向一定係悲劇收場
只不過我地係上帝視角, 覺得件事可能有彎轉啫
由裝左沙坦果一刻起已經無彎轉
當你由一個無朋友 老母又死左 比人恰 連洗衣機錢都比唔起既人
變成一個有朋友 有老豆(Maine)有愛人 有錢 又勁 每日都有被人需要既機會
我諗無論邊個都唔會收手
仲要套野不斷講David係特別既 所以先駕馭到沙坦
到最後 其實佢都係一個普通人
佢絕對唔算係普通人
只不過係夜城入面比佢特別嘅存在更加多
如果Lucy可以啜啖我
我都可以承受到沙坦
套桌遊作者講法就係
裝義體有機會扣人性
然後因為David一開始母親比左好多關懷同愛佢,所以David有比較多"人性"可以扣
然後中間又有團隊又有女朋友都有加返人性值比義體繼續扣

遊戲好多神機錯亂既就係身邊人/自己出左事一下子扣爆曬D"人性"然後直接神機錯亂

而亞當一開始就係人性N/A所以無事

其實好像飲酒咁,有人千杯不醉,有人一杯玩完,有人食D野又可以回氣繼續飲,有人空肚鳩飲直接湯
共通點就係,除非你身體有野唔受酒精影響,唔係最後你都一定會醉
香港有冇演員可以carry到動畫入面嘅角色

David 仔好型
梁朝偉
未必,
如果佢唔係喺學校咁揚的話,
企業無咁快知道佢馭駕到軍用設備,
女主角唔駛爆田中頭,
大哥雖然神機錯亂但無咁快會死,
女主角更加唔駛不斷幫佢抺去資料
佢裝沙坦就係為左打柒條友
佢果刻都唔會有所謂
我地上帝視角就緊係咁講
都係Lucy啜啖就ok
我都想Lucy啜啖我
朝偉幾歲啊
游學修
Locker做應該幾好David
要搞呢個題材都係化妝+CGI架啦
年齡算得D咩
睇返2077個世界觀其實個個大城市都係「監獄」(香港直頭唔適合人居住,係Ghost city), 除非好似nomad咁生活在荒蕪的地帶就可以自由自在嘅。(但可能連生存都有問題)
同埋雖然係好sad, 但我都係覺得david 戰死係最好的結局(更令人感受深刻)
本身未出game時都有期待過會見到witcher 個ciri, 可惜cdpr講到明唔會有佢crossover. 所以我對game入面會見到lucy的期望都不太大。
David其實係獨特既
只不過最後係遇到亞當而個活傳說咁解
化妝都唔係搵個60歲做16歲啦大佬
喺學校咁張揚打柒個高層嘅仔,
喺夜城生活嘅正常人都知一定仆硬街
如果佢可以無咁張揚的話成個故事可以好唔同
呢個唔關上唔上帝視角事
邊有如果
如果Lucy可以啜啖我我一早同佢上月球住緊
惡地問題在於真係除非你係遊牧民出生唔係生存唔到
出夜城幾次你都知D風沙有幾痴線
而且係惡地企業開槍殺你就開槍殺你,唔需要理你咩事,係城市反而佢地仲需要維持表面功夫
佢又唔似v可以 filter走自己個樣
如果David一開始係遇到維哥就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞