[Netflix X Trigger] Cyberpunk: Edgerunners討論區2

1001 回覆
32 Like 1 Dislike
死左咪又係無曬朋友愛人
死局黎,入御魂仲有少少機會可以出黎再玩過
想要星星
btw個DLC估係結局前的
因為同時有V同Johnny把閪聲
死左就死左
入御魂出返黎就係全部絕交, 得你一個鳩fingfing咁係到做Arasaka隻狗生存仲有咩意思
可以生勾勾諗有咩意思
好過死左連有咩意思都無得諗
如果真係咁ok死亡,一早自殺算啦駛咩搞咁多野
你個因果關係係咪搞錯左
一開始唔想死係因為有目標有同伴
之後劇情發展係將你一個一個在乎既野摧毀
你死唔死都已經冇曬所有野
咁生存仲有咩意思
同埋jk好似死左,仲未計david條屍有機俾荒板帶走
唔好唔記得自david同lucy講佢頂唔到煙味後,lucy接近冇食過煙
由於Lucy未遇到我 遇到我一秒Move on到
你知唔知你衰咩,太有自信囉
咁完美既女人 現實係唔會存在
btw,睇reddit見啲鬼佬覺得最後lucy係會move on找另一個,但我覺得除左我上面所講嘅情緒問題外,要係Cyberpunk 世界找到另一個類似david嘅對象難過打荒板

可能鬼佬比較隨性同樂觀吧.
同埋Move on又唔一定係指搵到另一個ge, 積極面對人生都係一種move on.
老老實實, 現實都唔少case係比Lucy更慘, 一樣有人企得返起身.
Lucy細個響鬼門關死過翻生, 身無分文咁響NC由底爬上去, 隻身暗地保護david, 面對Faraday都毫不妥協同屈服,
都顯示出佢係一個求生意志好強, 獨立而且堅強既女性.
比起太過悲觀或者浪漫化既殉情, 我比較願意相信Lucy有足夠既勇氣去面對David既死.
我再現實D講, lucy有才華有手有腳仲有少少錢剩, 佢絕對夠本錢再響nc或者其他地方生活落去.
你又啱,但係我個人冇私心咁分析,lucy再找個新對象嘅可能性極低,因為佢嘅性格咁封閉,真係好難再係cyberpunk世界找到多一個david
所以有樣嘢我唔明
david口中所講嘅「特別」唔係石頭爆出嚟嘅嘢,之前都有人post過呢篇文,其實係有得解釋
桌遊作者都有講對cyberpsychosis嘅抗性某程度係基於你嘅humanity stat
呢個stat包含咗唔同能力,除咗同情心之類相對上比較感性嗰堆素質之外,其他素質都叫做可以格硬apply落碎骨度嘅
例如係吸收同埋從物理心理壓力來源反彈嘅能力,同埋用唔同方法嚟平衡自己世界觀嘅能力,呢類簡單講我會稱之為學習/成長嘅能力,另一方面係講緊你個心可以有幾強大
不過96%係金屬都唔超負荷又唔太合理,因為好似之前咁講,我唔相信cyberpunk世界入面會有奇跡同英雄嘅存在,用桌遊作者呢個理論嚟睇,反而碎骨嘅stat睇落冇david咁全面,仲要連藥都未開始啪,咁仲有乜嘢可以支撐佢令佢唔中cyberpsychosis?
一係後面有啲唔見得光嘅黑科技
一係佢身邊都有類似silverhand咁嘅存在
除此之外諗唔到可以點解釋了

Source:https://www.reddit.com/r/LowSodiumCyberpunk/comments/xklzsx/comment/ipffmf4/?utm_medium=android_app&utm_source=share&context=3

脷伸:2077啱啱出嗰陣已經買咗,玩咗一陣冇玩所以唔知隻game中後期嘅劇情
人性係一部分

我覺得維修保養都係另一部分 荒阪醫療軍事兩飯都撈到top
完全可以比啲頂級改造物adam smasher嘅同時
長期有專人mon住佢啲維生指數做治療同調整
話說都叫做頭牌打手有呢種對待好合理
記得係game度
V 好似可以完全唔implant…?
咁relic同implant 應該兩樣野
成車偷得晶片
唔通全部都變psycho咩?
應該 愈重度implant 就愈嚴重

咁v應該唔算重度
另外 佢relic個effect仲快過implant
無咁快啦

Btw, 如果cdpr 整後續
我覺得會用隱藏end黎做
問題只係 究竟係Johnny定V

好期待佢隻dlc…
應該唔係有機會, 係一定帶走
唔講David條屍, 淨係件義體金剛都一定拎返去
條屍仲有件義體金剛既實戰數據
應該Adam即場就會拎返去
唔洗adam拿喇,荒板冇人咩
咁首先都要你嘅底子夠好,先可以頂到其他額外嘅嘢
就好似你喺NC是但捉個白粉強返嚟幫佢裝金剛,就算搵埋成隊medical team睇住佢,佢都唔會頂到幾秒一樣

睇埋呢篇game相關嘅資料碎片整理,我就更加諗唔明
因為我本身都傾向一種睇法係,決定你中唔中cyberpsychosis嘅因素主要係視乎你嘅心理有幾強大,亦即係心理大於生理,下面篇文都有幾點support到呢個睇法,而動畫入面lucy咀一啖就可以拉david返嚟都support到呢個講法
個問題就在於動畫對adam呢方面嘅描述太少,我又未玩到game嘅中後半,完全冇頭緒
我諗我有少少似係強迫症,想搵到「怪物唔係生出嚟,而係造出嚟」嘅證據

Source:https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=23379&snA=4495
有冇機會會出續集個結局無力感真係好重
緣份黎擋都擋唔住
基本上現實都係咁, 個個都覺得自己唔會搵到下一個果啲都會有下一個
覺得自己要孤獨終老轉個頭可能就鍾意左一個人
感情就係完全無法捉摸而且無得控制又無任何理由先係佢迷人既地方
遇到David之前Lucy都應該無諗過會鍾意人, 只係諗住自己一個上月球, 出賣David咁順手應該都唔係第一次做呢啲, 佢就係好獨立以自己目標為本, 對世界全部人都冷漠, 點估到慢慢會對David有好感

主線好少講佢
不過可以搵到佢間房
https://youtu.be/0n1fm6M_UME
佢DLC有齊Johnny同V把聲
應該結局前
不過個人私心係Panam結局Panam老婆
重要野應該唔會擺係到等人黎咁隨便
同埋拎埋返去者, 又唔係特別做啲咩順手
但係生理問題同時都可以影響心理狀態
只可以講兩樣同樣重要
臨尾係荒板內部打交更係比手下拎
公司內部都好多間諜
Adam頭馬收得咁多錢, 做埋全套都唔係過份者
Lucy(心已死)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞