[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
買咗AppleCare 定時定候就攞去換
想請問下有冇巴打解到我問題?

前幾日我拎部MBP M1Pro去維修換咗logic board , touch id
拎去前未Del曬APPLE PAY 啲CREDIT CARD。跟住佢整完洗完機之後加唔到任何卡。

因為之前iPhone 試過咁,
喱次我第一時間打上Card Centre叫佢哋DEL曬所有devices,Released 返quota出黎,但之後我再加都係加唔到,幾間銀行都入唔到。應該就係APPLE問題。

又試過打上去APPLE都解決唔到,佢講啲方法都垃圾,可以試嘅都試勻曬,都係唔得。

同埋我上web iCloud睇個Device,見到under MacBook有卡,但全部有三角形警示logo,仲寫住pending deletion .

上網搵咗幾個鐘都冇乜資料,有冇巴打有試過同解決到?

device: MBP M1Pro
試過logout iCloud 再login都得
舊電長期100%一定死
我十月尾要飛加拿大,準備買14" MacBook Pro / Mac Studio過去做野用。
但公司D野去到之後多數要即刻開工,我仲要預留買新機返來之後要SET機,睇來都等唔切新MacBook Pro賣街

唔知大家有咩意見,我暫時諗到3個options:
1. 照買14" MacBook Pro / Mac Studio用 (應該係最平既方法)
2. 帶舊機用住先,等新機出左之後,喺香港買完叫屋企人幫手寄來俾我 (平機價 + 運費 & 運輸風險)
3. 帶舊機用住先,喺加拿大買新機 (貴機價)

P.S. 舊機係MBA M1 8GB 256GB,9成唔夠頂,要行Docker,3-5個IntelliJ IDE, Multi-Browsers 各有 1X Tabs
可唔可以set 做永遠80% 就唔再差
拎咗去genius bar整咗啦,thxxxx
有 要download app
內置嗰個廢
去到先買
Best Buy賣緊$1599 16+512
1599鎂咁平
2017 仲要iMac依家真係送都唔要
留M1 MBA照用唔買MBP住,等M2 Pro或者去到先用美國是旦一個省去避稅
(如果你有加國護照而且響大溫咁只係揸車落Seattle就搞掂)

Mac Studio我就會衣家買帶去,唔上Ultra都上埋64GB 1TB
M2版本應該無咁快出,而且部野係好夠做

如果你都仲係想買埋M1 Pro 14”先去,非edu身份應該CSL買最抵而且無咩鑊氣手尾
用AlDente可以做到
macOS內置唔係廢,佢只係無咁aggressive同埋無得俾你override settings
你呢個case咁specific無人可以網上幫你
我覺得你一定要搵Apple真人CS去傾掂佢,普通tier廢就當然,你要搵個大粒嘅去傾
(唔覺得銀行嗰面幫到你/控制到,佢只可以authorize個instruction)
如果Apple唔肯幫你整 信用卡要換新咭先解決到
我打上CS,佢就係搵過工程師定咩CPU部門同我傾
但佢教我嘅方法,我打上去前已自己試勻曬。
完全幫唔到,廢到喊
冇用,因為試過入張新卡都係入唔到
一定係關Apple事
5K mon都叫有啲價值嘅
可以試吓將佢改裝做普通mon
有冇ching部袋底m2 mba出現發熱嘅情況?啱啱先開咗safari睇youtube,淨係開咗一個page部機都好發熱,仲要少少辣手。明明都冇開其他嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞