[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
根本霧面就係核突,glossy清晰度/對比度都好好多,如果窗喺左、前、右,全部都唔會有問題
其實imac 24加隻15" 直mon都係冇辦法之中嘅辦法
不過以我經驗會講,iMac長遠都唔應該係一個(pro)用家永久setup個ideal form
做耐咗野無論budget,display / speaker要求都應該有提升
iMac甚至任何Apple產品都只係convergence device,分拆開佢你其實budget許可的話係可以砌到更好setup
例如2D pre-press / photography可能隻mon會要Eizo CG系列 + cal,speaker就正正式式搵對active studio monitor夾interface / DSP speakers,cam / mic就搵隻enterprise野等等
iMac對呢種定位用家結局個賣點就只有footprint細
所以我諗Apple衣家出Mac Studio以至未出嘅Mac Pro都好事近,完成埋個Apple Silicon transition都未出番27" iMac 5k甚至會摺埋,佢地個諗法都係觀察到上面個trend
好似Mac Studio個keynote堆片,mock use case響audio嗰個都擺滿晒Genelec 8351啦,同一款monitor我地呢度都用緊,唔通靠iMac個speaker去monitor咩
我睇個trend都同意Apple係想摺埋iMac 27,不過個原因係all-in-one攪到Apple自己成本好高,r&d/production/logistics/maintenance cost都高;拆開一舊舊先降低倒成本,俾番佢地自己flexibility去賺盡用家
舊iMac個built-in stand令到個盒好厚
你睇吓24"同XDR display搞出嚟個stand直身薄晒,就知道慳咗幾多位
呢d空間響貨櫃同埋門市倉位都係premium嚟
而且分拆開display同desktop就再進一步用盡空間,呢d野基曲無死錯人的
我甚至懷疑佢一路都覺得iMac係生產線同埋倉存毒瘤,不過礙於iMac係Jony Ive親生仔所以唔好意思搞鳩佢,衣家送走咗條友就大條道理唔再出,出都縮到去24"等件貨唔會咁撚大舊
基曲每朝三點幾起身,就係唸點可以賺到盡,根本重係做緊COO
個keyboard 死左打唔到字 拎去天才吧整機係咪唔洗登入都整
登入部mac你個user acc?
成條屍boot唔起佢都整到啦
不過你要預有可能拎唔番data,如果佢整埋底板的話
y yes
部機都係交下功課 睇片 無曬都唔驚thx bro
駁個usb keyboard試下囉
想問下macbook air 同macbook pro13" 有咩分別 ?
睇啲spec好似差唔多一樣
macbook air 個moon仲大少少
我諗都唔需要
KB唔出字多數係cable斷,或者底板粒野燒咗
佢係咪都要整
絕對唔好考慮部13",除非你係touch bar愛好者
個分別係Air硬件上全面地新同勁少少
佢話登入唔倒丫嘛,咁咪用個external keyboard登入咗先,backup哂啲嘢,剷哂啲嘢先…陳冠希都係攞Mac機去整出事
好 即係買得macbook pro系列
最好都買14"或以上啦
佢上面覆過話唔需要backup架喇
同埋本身其實係問維修會唔會要佢login入去account俾Apple check野
十幾年前係要的,衣家仲邊會
屌原來官翻堆14"16"前日已經開始由九折減到去八五折
袋底14"只係13679
咁撚抵
係咪即係好事近
好明顯係
有冇人㩒caplock唔著綠橙只係買咗兩個月
撳耐少少, hold1~2秒
想買部14”pro 32gb ram 512gb ssd
翻新機得1tb
千二豪俾佢啦,而且有多d位會快d / 長壽d
32GB + 512GB combo好難出現
問題係得m1 max無m1 pro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞