[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
你條女做簡單文書嘢,SSD速度夠做有突。
都講緊話有1600mb/s,唔會有大分別.
256+8就okay, M2當然好,又靚仔又輕。

唔使嘥錢買MBP用唔到
我部16 M1 Pro拎出街重到仆街
我都偏向mba多啲
明白,唔該晒呀
一於就咁決定🙏🏻
等埋十一月唔過分
如果十一月內都唔出 (好低機會)先衝M1 Pro
決定M2 mba
唔該晒🙏🏻
我都用緊m2 MBA 256+8 ,都係上網睇片為主 基本上都冇問題。

題外話 :如果iPhone/電話 大過256gb 咁要考慮會唔會需要經Mac做backup 因為我最近都做緊iPhone (256gb ) 嘅local backup 而要暫時擺data落Mac度先,256gb on Mac 如果本身會長擺其他media有機會阻住你
不過Mac無iPhone咁死,係用Mac幫iPhone做backup其實都可以用外置drive,佢唔係官方支援咁做不過你google完幾分鐘已經搞到
係 我本身都係直接由Mac駁external ssd同iPhone咁直接搬media,但發現最終係搬唔齊啲相同片(可能iPhone中途有sleep過影響) 而ssd folder 啲media名又亂咗唔識don’t copy as duplicate,所以先會用Mac做中轉站,搞sorting 同file management 先copy and paste 落ssd

咁先發現有可能係一個需要考慮嘅use case (特別係我呢啲冇咁多setup又唔想煩嘅人)

https://ctee.com.tw/news/tech/741663.html
開始吹M2 Pro Max Ultra Extreme都係用3nm喇喎
衣家買14" 16"睇路
留名 等出 Mac Pro
幫iPhone backup係無簡單同時安全方法
如果淨講相,最保險係開iCloud Photos,而叫部Mac個Photos.app download originals,再用Time Machine去backup甚至手動export
就咁靠iOS backup無論去iCloud backup定係去macOS Finder都係好易奶野
thx 坦爸,我呢個係win user養成嘅觀念

不過如果經mac photo apps去做嘢 結論都係要Mac嘅storage 充足先可行 所以同樣iPhone Mac都用256gb 就相對可行啲,iPhone 512 就
結局你iPhone SSD、Mac SSD、iCloud plan三者起碼有一=兩隻充足先真係有backup;而多數人會iPhone買大SSD + 租iCloud去擺晒成個library,咁樣係最唔可靠因為Apple唔係專門做雲端data嘅公司
長遠講,講Mac機買大SSD以至外置drive / NAS做backup係自由同埋化算好多
同意,我同樣唔信iCloud,backup 做緊hdd (on win )+ external asdd+ Google photo

NAS 就畢直限制
咁就有趣 m2 mini 咪變 m1s 又冇新form
呢隻好似唔可以用Elgato隻app,要用OBS或者QT
anyway唔用佢地隻app = 廢七成武功
如果真係同一個殼有埋M2 Pro BTO,咁不如加多少少系列又可以增加一員

https://help.elgato.com/hc/en-us/articles/360052527791-Apple-Silicon-Compatibility-M1-M2-
Elgato對Mac支援個情況係由Apple Silicon開始變差
而用佢隻Mac app (Elgato Game Capture)個point係有多少少對隻card嘅settings同某d on screen功能等等
如果你只係用佢做passthrough (姐係要用Mac mon出畫面),我唔肯定用OBS之類做唔做到0 delay,要搵實機用家答你
總之Elgato同Apple Silicon本質上係唔夾,只係少部份支援
連佢隻Stream Deck姐係好多個掣嗰個系列,d人都開始用Better Touch Tool去control / customize
信得過icloud,但儲儲下要上2tb plan 條數都好襟計
咁你個case應該OK
但係成條討論串原先條友係問0 delay passthrough嗰個功能,佢個case隻卡個HDMI out應該會空咗唔插
佢可能唔用Elgato隻app就做唔到響Apple Silicon macOS出畫面,要Intel Mac先得
文書 256 + 8 夠做有突, ssd 其實誇大左, 用 air 仲要文書有幾可用得用得爆個 ssd speed
11月中唔出就可以唔駛諗, thanksgiving 係美國shopping 旺季開始, 過左11月中都無就幾肯定今年唔會有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞