[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
好容易過熱,搞到頻率下降
買左Mac studio 64gb ram 好好用
諗住想買個平啲既做備用
mini黎緊有冇update 依家入算唔算太遲
定係買m1 air 好啲
做乜有時airdrop會成個卡左喺到郁都郁唔到
對齊啲圖
買M1 air 定M2 air 袋底好,用黎普通上網+文書咁
睇 budget
有 budget + 要新樣 m2/ magsafe 叉電
低 budget m1
如果部macbook有用緊保護套,呢類hub係咪插唔到?
m1 pro同m1都有用
覺得m1好慢
m2可能穩陣啲
M2 macbook air既你地
會唔會用酒精抹keyboard 包括右上 touch id果制?
會唔會甩 coating
大機會係
個Universal Control做乜撚
用mac喺ipad度撳command+c, v, a 複製唔到、貼唔到、全選唔到直接變左打個c字、v字同a字出嚟
睇乜用途既啫文書+ youtube m1/m2 未必有分別
M1 pro 14"
洗唔洗升級10 core / 32ram
8gb 256 mba m2 8core
8199$

vs
16gb 512gb mba m2 10core

差3700$
好難揀
唔剪片 唔打機(返屋企用desktop打)
返學上堂用, 要打code
感覺好似平個部就夠用

mba 本身就唔係設計要做d 勁野
係咪有平買平就ok
反正真係要剪片打機都係用返部枱機3070
袋底M1 Air啦咁
係你M2 Air 16GB 11899一半咁濟
如果一定要16GB 512GB我會等M2 Pro 14"出,咁部M1 Pro 14"應該萬三上下就有
75%以下酒精無問題
其實官網有講
https://support.apple.com/zh-hk/HT204172
傳緊M2 / M2 Pro mini會年尾前出
不過俾我係你就唔會買第二部desktop咁得意,咩叫「備用」?擺響度in case部Studio壞先拎出嚟插?
同一時間另一部機係laptop呢個組合係有sense少少
袋底M1 Air做呢個位係perfect
唔好意思講得唔好
Mac Studio 擺左係公司用
會有時要攞返屋企用覺得重手
諗緊係買個Mac mini 係屋企用好啲定買MacBook air
好似Bitwarden, Thunderbird等等opensouce嘅app, 通常喺開發者官網直接下載.dmg定去Mac App Store下載好d?
App Store好處係方便update而官網就會冇咁多限制相對地完整d
唔會m1 air 啦
m2有新色,喇叭鏡頭又升級同有MagSafe
M2喇趴高音有少少爆
消費卷
我想問吓,我用 MACBOOK AIR 駁個 24 吋MON
硬係啲字唔係好清咁,1920 X 1080
唔通要用2K 以上先會清?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞