[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
咁快出M2 PRO
mac pro都仲未出
係都imac24轉M2先
對上一部imac 做左7~8年,重用緊macOS 10,主要係執相 同日常用,最近終於adobe 唔比我update,諗緊點買新機。

1. Displsy 買邊個?暫時諗都係Mac studio display

2. 主機:暫時諗mbp 32gb 1TB, 不過等出m2先

其實我以前好少囉機出去做野,只係覺得而家個trend 同工作慢慢改變,應該會用notebook 多左

3. 買 studio, 真係有需要就買 macbook air.

大家有乜意見?
買Mac studio display 又要夾mon
出邊靚mon都好貴下
會拎出來用就MacBook Pro好啲
Studio Display個價值係你要完全摸疑番iMac個體驗,姐係webcam同speaker,Mac keyboard可以推光暗呢d功能,同埋當然係5k native
不過執相mon去到呢個budget不如搵Eizo CS2740呢個級數,或者退一步要BenQ SW系列,睇你唔想要色準

Mac Studio vs MBP,如果同一個spec就肯定Studio會抵d,所以睇你有幾想要埋laptop拎出拎入個可能性
而且埋枱嗰時都可以開MBP隻cam同speaker咁樣就可以配番一隻街外mon都無咩分別

決定Mac Studio + Air呢個combo vs 一部MBP個重點係你究竟想唔想有時有兩部機同時運作同埋有部backup機, vs 你需要無論響邊都好可以一打開部Mac就係你上次做完野嗰度,所有data同狀態都響晒度
黑色mac mini
隔離仲有垃圾桶mac pro同imac pro
開發都仲係要用intel機
特登揀一張完全唔會暴露任何機密嘅相姐
同埋我懷疑engineering會有好多windows program要行
工業嗰邊應該都係windows多
有次gay cook貼工廠相,入面D imac係行緊唔記得win xp定7
同埋呢幅相test緊似係iPhone boards,應該仲有好多development tools係仲用x86 macOS行
翻新機會唔會有暗病?
要唔要另外買apple care+ 做保障?
等候MacBook Pro M3 chip中

呢d 科技公司一年test 幾十樣野, 係得 google 先經常唔 test 好就攞出黎再一陣就唔玩
有出街做野需要唔理多少都 mbp, 你永遠唔知邊日要攞出去用, mba 就除非文書, 唔係唔建議

真係無出街需要就 mac studio + studio display , 假如唔打算個mon 會連ps5/xbox/switch, 價錢唔係問題就 studio display

唔好搞到自己要mbp + mac studio + studio display 就得, 除非位多錢多

** 有傳過 mini 會有 option 上 m2 pro, 如果係既可以考慮下
因為我本身重有部2012 mbp, 所以唔係完全無notebook, 只係都知佢睇相ok, 執少少都可以。大量就無可能。

暫時係諗住 mac studio + studio display,之後有錢先再入部mba, 問題係mon 真係買 studio display 係最啱?
我玩緊兩個 27吋mon , 一個 studio display 一個 lg gp950 4k gaming mon (需要果時遊戲機)

兩個對比之下, studio d 色係好睇好多 ( 5k + 鏡面係好大原因)

你要考慮既係:

你會唔會想用個mon 打機 ( 連 ps5 , window pc.. )

Mon 同macbook 個色差對你重唔重要

外表同質感重唔重要

打唔打算連 speaker ( 內置計呢個係最top )

自動感光重唔重要

Keyboard 校光暗重唔重要

Hdr 重唔重要

價錢係味問題
Btw, 如果你唔係買鏡面既, 唔好買 studio diaplay 霧面大把選擇

我比呢個價好大原因係出面無好既鏡面
鏡面即係平個隻,right?
yes, 霧面既話得番 5k 呢個優勢, 仲要貴好多
上網睇yt, 講做野執相都係話用 mac studio 唔會死,我有ps4,將來都會買ps5,但都少打機,錢唔係問題既,只係諗買左可以用幾耐都啱唔啱用
咁我都諗住買鏡面
apple 野唔會死既 , 由其呢d 工作上既野, 佢主要market 黎

Ps5 唔用 mon 玩既話, 你落門市睇下law, 正常佢鏡面同霧面放一齊, 你可以當霧面係出面d mon 黎做對比, 我買果日都係咁, 兩部同時開幾張一樣既相睇完就立即shut up and take my money

我係試完寧願比錢買多個mon放隔離玩 xbox 都要買studio display , 返唔到轉頭, 一睇就以前用 imac 既 feel 返曬黎
如果會switch 打埋機,有無咩mon 推介?
4k 會唔會scaling 朦?
我本來睇緊32吋21:9 d mon, 但係QHD 又停一停諗一諗
本身用imac 5k 27吋真係返唔到轉頭咁
mba m2 同 mbp m2 個定價都好on9
想長用 想升到512既話 budget 再向上升多2千幾就買到翻新mbp m1 pro
功能上完全屌打
但係我又唔洗用到m1 pro d function 主要娛樂用/文書
搞到唔知買乜好
會打機而錢ok , 一定上 4k hdr mon 你唔知你第日會唔會唔買 ps5/ xbox , or switch supoort up scaling 4k , 玩開 27 就27吋 4k mon , 仲可以上高刷新率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞