[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
用quick look 播片好方便,喺個 video file 㩒 space bar 就得
咁又係,暫時其中一樣可取嘅地方
大家覺得Macbook + mon 好唔好用??

我依家Imac + ipad
如果唔多野做都係用Ipad 多
有無巴打用m1 Mac mini wake唔到個mon?
要㩒兩次power制sleep 左再著翻先wake到
有無解決方法
4K一啲都唔清,建議去store現場睇下iMac 或studio display
人地預你用trackpad, 快跳慢跳用掃嘅速度控制
想問下有冇巴打有夾開setapp仲有位
搵左勁耐都唔見有人夾 淘寶sub平勁多 但唔想用
thx
早幾日終於入手m2 mba 256+8
想問各位:
會唔會買Apple care?
同埋推唔推薦買殼?
問埋大家 你地會用咩電腦袋
Apple care睇你自己評價番自己錫唔錫住用
殼唔建議,部機已經係fanless,加殼散熱重差,除非你話肯定自己全部task都係濕碎task
電腦袋指真係就咁電腦袋定係背囊?
電腦袋係真係電腦袋
btw thx
睇你會唔會笠完落電腦袋重需要放落背囊
如果唔需要既話用緊grams28都幾好,放完個袋唔會好緊,重可以有位放下簿放下筆
如果需要放落背囊既話會slim d好d,bellroy個隻算slim不過放完之後有d緊
睇緊native union唔知香港會唔會有實店有得試用
想問下係咪短時間內唔會出m2 14 mbp
阻阻咁多位巴打
BTS就完 想過兩日去買部M2 air標配加對airpod pro 2
標配 Apple 鋪頭係咪有現貨可以直接落去apple度買?
同埋落鋪買係咪可以兩張tag&go加信用卡咁找數?
唔該
有無巴絲嘅macbook 係用緊docking屋企個lenovo 原來macbook 用唔到,搞左成晚都無反應

筆直一千左右,有兩個hdmi out,最好可以叉埋電同埋有usb 插頭

Macbook air m1 用家
呢個我建議你要問吓傳心師
你直接落舖頭問天才啦

得返兩日冇人會答到你

可能隨時改
收到 唔該巴打
M2 air 突然magsafe差唔到電,magsafe無著燈,電腦都無反應係點解。。今朝開始唔得,之前仲可以,用左一個月都無

不過USB C差電有反應,我隻牛應該watt數太低,佢顯示差唔到,但係有寫。
想問m1 air 袋底
輕度執相剪片應唔應付到
想請教下...m2 air 想用5年以上, 有冇必要加到16gb ram? 打算base model, 512gb, 16 gb, 即係唔升gpu
如果只係MagSafe時有問題可能係條MagSafe線接觸不良
其實QT player唔係預俾人娛樂用途 (因為佢想人用Apple TV+睇片),佢只係將OS level行codec嗰part放個GUI俾pro video嗰面用 (以前QT Pro 7嗰個年代個player software仲好過衣家)

響macOS播片都係自己download IINA同VLC用啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞