[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
呢幾日打算買mbp 14 同 mac studio。

落咗quote之後,apple business嘅人打嚟話可以等多陣,因為mbp有update
升啦
雖然8gb 好夠用
咁L 誠實咁叫唔叫倒自己米?
成日都覺business個啲人好好
藍色真係好易甩coating
其實點先清到swap memory?
用咗一個禮拜mba 16gb ram文書一直徘徊喺12-13gb ram
swap一直冇用過,直到越開越多tab同desktop開始用埋swap memory
唔算多,頂盡百幾mb,唔知點解就算熄咗唔小app個數都一直都冇跌過
想請教可以點清?
我覺得應該仲有「發佈會」,不過未必會叫人去Apple Campus,反正都只係播片
主因係iPad Pro如果真係有MagSafe更新的話應該唔可以淨用press release
而且吹風亦都講同一個Pro event會包晒iPad Pro / MBP / Mac Pro,咁Mac Pro有大把野要播片講
當然亦可以分拆開晒去公布,咁樣淨係14" 16"咁細更新當然press release夠做
swap咗入SSD嘅data只要個OS認為仲有需要留俾你隨時pagein番入RAM,佢都仲會keep而唔同你清
有時隻app如browser佢個邏輯係你一關一隻tab,佢就同你清走晒嗰個tab有pageout嘅cache files
但係唔係每隻app都用呢種邏輯,尤其係會成日重用同一堆assets,或者包括大量cold data嘅task

我個人覺得唔需要太理swap量有幾多,因為個OS會同apps之間幫你manage
不過亦有edge case,有時例如你突然需要部機盡量俾晒resource你去做大task,好似Photoshop做大MP merge之類
咁最徹底係去restart,尤其係SSD唔夠位做scratch disk情況下
學到野
要睇 Mac pro 係咪m2 定直上m3 ,淨係提咗先
2023 先正式出
最好用 c to dp
轉咗 搞掂了
原本諗住較個解析度落1080p就出到60hz 點知唔得 要買過條線
應該係用TSMC N5P
屌好撚戇鳩,我部mbp個esc掣成日都無反應,本身以為係hw問題,然後開個virtual keyboard出嚟係見到個esc係有反應,但係就完全無function

之後搵完一大輪,原來係siri出事,force quit siri之後就無問題。
即係有時會無啦啦畀佢搞死粒制,有咩方法可以唔好再出事,每次咁整都幾麻煩
唔使買殼 買apple care
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞