[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
暫時呢個「功能」仲未有一個公認叫法
我自己次次打出嚟都會用唔同形容詞

尿袋好似未有邊隻做到
反而火牛除Apple外好似唔知Belkin定Anker已經有d可以
有時重連對MacBook呢類係好煩,例如clamshell mode一甩電會當你想sleep機之類
未用過mac想問下

打算買部Macbook air M2長期合埋然後外接mon用,有冇得唔打開macbook個mon著機。

有時要帶出去meeting present用,所以冇打算買Mac mini
用咗一星期mac os, 自己本身用開iphone 同有ipad,發覺有d 位真係幾方便。

睇網頁同步、handoff、sms、方便設定唔同desktop 做唔同工作、軟件的速度、trackpad 手勢
唔錯唔錯...
仲有用ipad 放係隔離做2nd mon, 岩晒我冇位放desktop、冇錢買mbp 16, 但又想大d 顯示工作空間的人...
vhing 我唔太識,其實應該係iphone 收sms, 係mac os 個message 同步顥示吧...
人越大就越少私人時間但又越多鎖碎野要處理,用咗iphone 咁多年入面都裝咗好多相同資料,近幾年用icloud + family sharing,早幾年買部ipad 可以執下d 相,不過始終唔係電腦,操作都係有d 唔就手。
自己只係用家,都冇咩精力研究點用,只能講手機不離身,番到去開部mbp 又可以sync icloud/iphone 的野,慳好多時間去學點用。
有無人訂咗mac studio 係寫9月2到17號出貨?
一直都未轉status...
可以
好似windows 咁樣
Mac 都有得set display 合埋時嘅功能
而無記錯一般default 係叉電合埋就可以淨係用外置mon

https://youtu.be/emv2ezWRkeE
咁係咪每次開機都要打開部macbook再push個開機制,之後合返埋部macbook?

有冇得set藍芽keyboard 某個制用黎開機?
如果你熄咗機就係
我所知macbook無得用藍芽device開機

但一般唔用都只係由佢入sleep mode,基本上無乜需要熄機,啲程式有問題要都係重新開機解決
sleep mode要開返用個mouse /keyboard 著返mon
依加買m1 air 256會唔會單春?
Lm
只要一齊login同一個Apple ID,全部iDevices + Macs都可以同步SMS
甚至將部iPhone留響香港收香港台,你拎部iPad去地球另一面只要上住網都可以同步
唔好意思 坦克巴
聽晚iphone 嗰個有冇興趣玩
原來ipad可以當2nd mon
等聽日睇下有冇新ipad屌返部
現有ipad應該都會降價 bts買好似冇咁抵
見 Anker 有隻 Gan Prime 65W A2668 有個咩intelligent power allocation 係咪就係抽插唔會斷電?
Sidecar 丫嘛,部iPad變左部Mac 嘅畫板
唔係,分電嗰樣野好基本
我哋講緊嗰隻應該大概係「multiport type-C charger」而唔會「renegotiate power」或者「uninterrupted」之類
8gb ram係唔夠用
明明仲有3gb 淨
但係咁swap
可以參考一下

https://lih.kg/3115339
想問下呢度有冇人中過「App」佔咗大量空間200GB,但實際上只有14GB?爬完文後試過spotlight index rebuild 都唔得部機得返18GB空間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞