[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike

VM行外置始終有折扣
你未買機的話,不如俾錢Apple加大SSD好過
如果已經買機,咁我覺得TB3 NVMe enclosure起碼穩定少少
食電就點都食,係睇NVMe大食定係其他如SATA細食d
抆晒Thunderbolt / USB野之後,reset SMC同埋reset PRAM
之後仲係咁就好難troubleshoot... 多數係因為3rd party extensions
咪同普通新mon一樣check嗰堆野
死點光點、玻璃花痕、堆port係咪全部work,叉MacBook供電等等
Studio Display係多埋webcam同speaker要check

(灰階同漏光都可以check嘅,不過結果唔理想你都要硬食)
希望有巴打解答 我打左apple 佢話back to school 一樣可以用gift card 但我網上買果陣 點解最尾都用唔到嘅?
多謝巴打你次次都答我
之前都問過macbook 問題

呢排部野又係怪怪地
睇片會睇睇下停左畫面但有聲
其實Macbook pro M1 pro/max好過M2
同埋2015嘅話應該都開始會慢
用咗6-7年換新機都抵嘅其實
m1有咩問題差成$200
夠用咪算 又唔係勁好多
話說bts 26號完 諗住等埋消費券去HKT訂啦
想問下係咪一定要用消費券買gift card 先online訂到?
個MacBook pro 2017 charger 冇啦啦差唔到電 係咪即係收左皮
用緊mbp 2017
想問下駁mon點解得30hz
個mon係vg289q support 4k60hz
但我較1080p都係最多得30hz
type c hub 駁hdmi 有問題? 定用dp會好d
我就所有portable 嘅嘢都會買
try all ports
&
reset SMC?
試咗駁個1080p mon 又有60hz
應該點set個4k mon好
我諗唔關事 因為試過用iPad 個charger差佢又差到
去apple store check下個charger
過保check都唔洗錢的
係壞就換個charger
65w以上
好 依家book
唔係喇叭壞 我諗用多一兩年都無問題
Apple無舊機零件整 精靈叫我上淘寶買嚟換

MacBook Air M1 BTS $6999 好似易啲入手
Pro 好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞