[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
不過衣家各方個指向尤其係舖頭掉貨都幾明顯
如果唔係聖誕前出到新款要換架我唔覺得堆倉會咁急
再加上官翻減價,Business又5件92折
我估根本係隨時出得,分分鐘今個星期
我都覺得係會出, apple 如果無野出, tim 仔應該會好似以前咁係會話呢個係 lineup for the holiday 咁講明, 等d 人放心入貨, 但今年仲未見呢句
會唔會驚11月出12月都未拎到機 sorry新手一問
如果一出即晚兩三個鐘內訂應該OK
再唔係等門市標配到貨,應該一兩日內都未被掃清
如果BTO,幾肯定要公布即晚訂先唔會被拖單一兩個月以上
hd60x
希望有新mac mini
用隻外置SSD裝咗Ventura鳩fing半個鐘已經shutdown咗唔想再掂

1) Stage Manager基本上係搞亂件事同埋唔會令我搵野快咗;我估總會有新Mac用家會鍾意因為佢的確做到一個畫面show到晒全部野咁濟,不過對於用開cmd+tab同expose嘅舊Mac用家應該完全唔會覺得佢幫到手
2) 個新system settings真係... d野擺到亂鳩晒,個interface好多bug尤其係drop down menus,有好多野個wording都唔一致,分類係有sense不過有幾類好似太過集中... 我寧願佢好似Win XP上去之後只係收埋控制台唔係閹咗佢,如果我要用Ventura 做野要極速轉某d settings,我原本舊layout晨早背晒點轉佢衣家係嚴重拖慢晒
3) 原本諗住試埋continuity camera嗰堆野,不過見成個13.0都bug味濃,唔敢login iCloud所以不了

睇個勢我諗未去到13.5我都未會用佢入production,成個感覺似仲未out of beta咁
我ipad 果d 上哂 係mba 冇升
其實女人普通文書機一定係mba
仲要會拎出街既話
14mbp 用手拎得耐會攰
設計狗專業撚另計..
Ventura 跟嗰個stage manager 完全係垃圾
用返mission control 好過
懷疑macOS 13根本就係焗rollout
個setting UI 真係

嗰stage manager, sorry 我都係鐘意mission control/cmd +tab
佢應該夾更營造到macOS同iPadOS有feature parity
cmd + tab撚
好彩未升
iPad OS 嗰個都係伏
主打功能垃圾到
升左用唔返mission control?
10月25都無新機
緊係有mission control
就係有mission control先搞到個stage manager係垃圾
Stage manager 無論 ipad 定 mac 都無打算用, 由其 ipad 個 mon 本身都唔大, 仲要搞細windows 仔(可以放大, 但放大同無開 stage manager 一樣) , 11 吋搵自己笨, 12 吋都係有需要先開, 普通用家唔用好過 ( 佢預設都係關就知其實apple 都覺得普通用唔太work , 只係比人問左 multitasking 咁耐先搞呢啲嘢出嚟 )

個 setting 堅係混亂, 不過呢個係佢地ios 融入 mac 既策略, 未來都會係咁, 習慣下應該 ok

Bug so far 遇到得一個, 入唔到 sleep mode, restart 之後正常返

Test 多幾日睇下先落到定論
用緊m1 mba做野執相係夠快
但如果長時間用 個mon真係細
配唔配隻studio display好
定同價位有其他選擇 屋企另外仲會有windows機共用
用 window 就唔好 studio display

第一唔係部部windows 出到 5k, 我試過 2019 既 razer blade 用 thunderbolt 3 口都係最多出到 4k 去 studio display ( 照計tunderbolt 3 夠曬bandwidth )

另外, 連接windows 印像中係冇得調 diaplay 個mon 光暗, 音量就唔sure

如果你用得多windows, studio display 絕對係俾錢買難受 , 如果單用 mba 計, 有錢可以去馬, 一定無後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞