[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
想買部無線printer.. (家用) 有無邊個牌子對應Mac OS會好d
屌咁不如等M2 Pro啦,到時BTO到啱你心水又有新SoC
應該袋底閹晒CPU graphic cores都勁過滿血M1 Pro
係貴d囉,仲會可能加價
咩係bto?
應該係講定制入面啲嘢
買laser/ink tank
唔好買用墨盒嗰啲
主流牌子都對應到嘅,呢個你放心
其實冇咩邊個牌子唔得,有WiFi AirPrint / Bonjour基本上都冇問題
我就試過Epson, Brother 都冇問題
Apple store 有冇m2 mba 16/512 ?
冇的話係咪就冇得用消費卷?
唉 我11月中走
而家15 16買M1 Pro定係等佢出M2 Pro
翻新m1 pro抵玩
m2 pro再大提升都唔及直接慳幾千
得番一個月大把野要理,唔好擺時間去追新Mac
萬三蚊買官翻袋底一了百了,今日買聽日收無手尾
而且新14” 16”多數只會效能提升,唔會有咩野新硬件功能
人地話macOS with m2 pro/max support,部機佢估11月出
條友個個星期都改口風
因為佢出緊個newsletter係weekly
https://twitter.com/majinbuofficial/status/1583065617950613504

M2 iPad Pro測試緊行輕量版macOS
(不過仲係行iOS apps... )
所以要買m1 pro定等m2 pro個考量會係邊啲因素
唔該晒上面巴打分析

我唔急買iMac / Mac mini + studio display
等佢m2 到時再諗諗
其實我都唔太明可以點運作
macOS個基礎係open platform,而行到(任何)Mac apps只係open platform嘅後果
如果行apps嗰part被限制只行iOS apps,咁代表個OS有其他low level野都仲係sandbox緊
咁的話同iOS原則上係無咩分別
所以成件事如果係真,都應該只係測試階段
首先佢出都未出,又唔知出成點,只可以靠估
不過以rumors、Apple Business / 三方舖動向、以至最近Apple出新野個調整,可以歸納做:
十月十一月出,SoC效能少升,硬件唔大改,加價
你問我的話,我會講趕用嘅人可以襯三方舖同埋官翻減價掉貨去接貨,尤其係官翻BTO
等到嘅人就當然等吓
Cpu 每個 core 升少少跟住按比例俾多少少 gpu core 咁

跟住同步加價,計劃通
如果M2 Pro / Max同M2用同一個製程的話
咁可以預計14"同16"之間個熱效分野會拉開,影響降頻下限同續航力
所以如果用家係效能先決,到時隻16" M2 Max應該會好打過衣家部16"唔少
但係14"用家無論追效能定追續航都可能會同衣家無咩分別,甚至差d續航
另外加唔加價都好,衣家個減幅其實都好可觀吓,就算到時M2用番衣家個正價,咁衣家嗰堆舊貨就會有賣家再減,尤其係電器舖堆標配要掉貨
所以仲仍然十五十六食唔食減價M1 Pro/Max嘅人,我會綜合去估會講奶袋底係保險的
但係14" BTO加野同埋任何16" spec都應該等佢出新再決定
M一袋底建議就唔好執啦我見出邊啲二手舖大部份都係袋底擺咗成個月啦

除非你諗住用到部機死為止

或者打爆16G應該大把人接

8G RAM真係海量
幾錢左右?
如果輕度用家又重視續航 咁M1袋底仲係好好用
之前流出Mac Studio嗰條友有新料到:
I've got some interest info about mac line up.

14 and 16 inch MacBook Pro with M2 Pro and M2 Max. (include very high-bandwidth, high-speed RAM)
and Next Mac mini with simple M2 drop-in.

these 2 product has been perfectly pass SIT process.
iMac 24 with m2 is spot but need a time to polish. (early prototype)

But as i known the price of these machine will be 10-30% hike is many country (outside the US)

14" 16" M2 Pro / Max會用LPDDR5X (唔知仲有無其他野改)
mini有M2,未有M2 Pro,無野改純轉chip
已過測試隨時出得貨
iMac未ready
老美外會似iPad咁樣瘋狂加價,香港(美金)加幾多唔知(可能唔加)
依家m1 可以用到windows未
想玩三國志11
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞