[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
呢個solution對我嚟講難搞啲
air得兩個type c窿
而我隻百幾蚊嘅hub因為個差電位冇反應,差電要單獨插另一個type c窿
插type c to dp,再加插咗差電線,就冇位用hub
any肥多謝巴打解答先
就咁睇係你隻hub同個mon唔夾,你應該一定要換hub
你仲要插d咩入呢隻hub度?
「差電位冇反應」都好怪,照計隻hub有PD passthrough應該要work的,最多只係俾唔足wattage
隻hub係咩野款你post堆上嚟
我隻hub好奇怪
會差差下電差唔到
平時hdmi個port都會有時插咗都冇反應,要又mung又插,再求神拜佛咁先着到個mon,但唔小心撞一撞佢又會斷咗連結

應該係呢隻,但我個陣買好似唔使200蚊,唔知點解貴咗咁多

https://wega.shoplineapp.com/products/elephant-weh-1012-type-c-9in1-for-macbook-4k-hdmi-sd-and-tf-card-reader-type-c-power-in-usb-lan-port

我本身需要三個type A, hdmi, 同埋一個type c等我可以差電/駁外置ssd有勞巴打 thank you
你用緊呢隻hub嗰一個type-C port應該係過唔到data的,佢係用嚟俾你插MBA個火牛入去供電俾隻hub,隻hub再passthrough電俾MBA
我唔肯定你嗰隻有無壞,不過就咁睇佢係應該work的,HDMI出2k同埋叉起MBA都係好基本嘅功能
anyway你有兩條路:
1) 搵過一隻好少少嘅hub插電,MBA另一個port用type-C to DP線出mon
2) 搵過一隻好少少嘅hub插HDMI,MBA另一個port照舊插火牛
我覺得1)係有保證少少,可以避HDMI唔夾問題
我跟咗(1)個option,暫時未買hub,要啲時間睇下好驚買錯thank you 巴打先
iMac display 喪閃係咪display Card夠鐘?

2011 iMac 27’
無線打印機用到怕
唔出問題就好好用 但當尤其係連線方面一出問題 對住啲濕鳩說明書真係睇到眼火爆
連唔到Wi-Fi》error code說明書冇〉打電話call收機整/已經過保》檢查費可能都幾百蚊
連唔到Wi-Fi〉說明書第一步教reset》打印機搵唔到Wi-Fi〉比幾種方法你排除法一個個試》都唔得就教你返第一步再reset不停loop 大佬啊咪試咗囉
趕住print嘢真係會比佢玩死,依家部canon最後都係駁USB黎print嘢最穩陣
係唔係終於要出M2 mac mini
想大家俾啲意見
女友部末代intel mba主要係係做簡單文書嘢,間中都要攞住周圍去(一星期一兩次)
基本上無咩問題,電池都仲ok
值唔值得去換M1袋底/M2 mba或 袋底14mbp
部intel mba都trade到2k多少少,會長用
唔該晒🙏🏻
如果係我就會trade咗先,假設下年出m3 其實m1 都已經好舊,到時買返又會覺得唔抵 intel mba trade又會再低啲。

一但再遲啲出m3,m2 可能要18個月去更新,等更新時仲十五十六 煩會唔會買完又即出etc

只有唔trade intel機留嚟做後備就可以啱價就去馬買
我就估m1唔郁, m2 取代 intel
然後新加 m2 pro mini 賣一皮,用來谷人上studio
coming months… 等到幾多月呀diu
1皮fair price
m2 pro 正常標配16/512 要谷人上 studio 就鳩開11599/過埋12000啦
十年差唔多啦, 唔係 display card 就display, 兩樣你都唔似有part 換到, 換機啦, 係時候對隻眼好d 用高清 mon
m2 pro mini 會影響 mac studio 個 market , 有d 人用唔著 max , 但 m2 又覺得destop 黎講太 low, 堅係唔知 apple 會唔會出 m2 pro mini, 雖然我覺得好 make sense 但 apple 既野有時好固執
唔怕重就等 M2 mbp 14 好d

M1 其實只係你部 intel mba上左一代, 依家 M2 mba 都出左半年, 無乜理由買 M1

M2 mba 有新 design , 點都新鮮d , 唯一係袋底係要唔要, 256gb 個ssd 慢左, 同得8gb ram , 如果只比得起一樣 upgrade 就 512 + 8 , swap memory 玩法之下, 512 對兩邊都有得著 , up 曬兩樣就最笨既玩法, 因為加少少可以玩 mbp 14

認真如果佢只係普通文書野, 我覺得袋底m2 mba 最好, 新設計比到女女新鮮感先, m1 mba 個 look 真係 out 左同悶, 女既野唔好講乜野性價比, 換個 look 先會覺得有換過野, 出街都威d
換!
要記住,Intel廢chip
趁宜家仲有價賣咗佢。

長用黎講,M chips 襟用,即使宜家M1 M2應該頂五年效能都得。
同埋最重點係慳電,即係出街已經唔使帶火牛,對女仔黎講係好事黎

同埋m series可以裝iOS app都係一個優點(雖然對我黎講我冇用)
有無Ventura 勇者
用緊
有d軟件要update
我本身有部鳩fing 2015 15"可以裝吓嚟玩,不過Ventura開始唔支援
可能會拎部14"嚟試吓
依家先知原來M chip慳電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞