[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
macbook air 駁外置mon,個mon每隔幾秒會閃一下

有無ching遇到呢個問題?
條線/隻hub虧
https://forums.macrumors.com/threads/40-core-asi-with-pci-e-slot-is-around-the-corner.2350872/page-11?post=31661274#post-31661274
Mac Studio流出佬話:
Mac Pro prototype有2x 4x M2 Max, 24-48 CPU, 76-152 graphic cores
焊RAM,無槽,最多256GB
6 PCIe slots (gen?),唔知係咪有double width (MPX module)
插RX6900XT認到卡不過唔work (現時無任何AS Macs連任何GPU係會認到,佢應該只係爭driver)
SoC package有超巨大heat sink
(呢part係之外講) 體積係7,1二份一 (事實上個prototype係用7,1擺custom board)
Pro 14+ air m2 up左

System preference 變到好樣衰 其他無咩補充
MBA做唔做到PS4/Switch嘅external mon?
幾細粒, 我用緊capture card
以前一定會推Elgato,尤其係插iMac想低delay當mon用
不過自從Apple Silicon開始佢哋隻app就唔work,好耐無更新過
始終電莖野都係Windows PC向
另外買個 mon 啦, 何苦貼錢買會 lag 既野,你唔玩 4k mon, 普通 1080 仲平過呢d capture card 至少唔會 lag先
唉死心今個月冇新機
都係去買m1a袋底
我都諗緊不如買翻新機.....
都係嗰句
袋底14”可以去馬翻新
其他spec就等吓啦
其實加少少搞到想買14pro
以我所見,都係tech / gadget、或者本身都係music / video界別做直播先會捉蟲用Mac
其他人尤其gaming差唔多一定Windows + OBS
我suppose係會買頂配16pro
宜家忍得好辛苦
唔該晒
我諗都會trade咗先
我諗都係同佢落去睇吓接唔接受到mbp 14個重量
接受唔到就再諗其他
頂到正價二萬七嗰隻?
無錯衣家refurb 15%係好大折
不過你要預埋M2 Max vs M1 Max個改善會響頂配分別最大
呢度有好複雜考慮,始終未知佢會唔會加價同埋貨期要等幾耐
另外到佢真係出嗰時,M1 Max呢水會再減幾舊起碼
拎出拎入就m2 air
M1 pro 可見感受就個 mon 靚咗同 speaker 靚咗,但真心係重咗
我都係諗住換
但M2 512+8個價錢真係好貴,256+8其實幾啱佢用,但SSD又慢咗啲😓
簡單文書可以唔care SSD慢嗰單嘢嘅
下年1月就飛 個個星期都話下星期有 好難揀
其實prefer m2 mbp 14’ 但驚等唔切 會整下圖剪下片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞