[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
乜撚config唔寫請移欲步問傳心師
mac studio送咗嚟做咗一個月左右
之前開機遇到一個問題
可能好多人知點解決不過都分享下睇下幫唔幫到人
因為佢要我更新先用到某啲softwave
但更新果到一直話網絡有事叫我連wifi
google咗apple教幾個方法都係唔得
搵咗一陣有人教去時區果到set返
佢教唔好tick「使用目前位置自動設定時區」
我本身setting係無tick
tick返都可以更新

同埋想講唔知點解新機好乾淨無乜嘢(1TB SSD 32gb ram)
但成日都有彩虹波出現
同埋用mouse郁嚟郁去會見到有啲lag
我用photoshop成日都因為lag而走咗位
唔知係軟件問題定咩事
有無師兄都有呢個問題
mouse lag要睇你係用咩野無線mouse? 多數係連線問題

彩虹波我部袋底唔見有喎,有時狂開幾隻大app大file都無slowdown
你做緊咩野嗰時出波? 同埋有無裝某d特別driver如wacom野?

要耐唔耐用壓縮空氣 / 吹風槍清吓
(有時用口吹都吹到)
你想用盡個edu discount未用囉
不過買機timing衣家唔係太好
Air再出多一代有機會減價,而衣家呢部M2又唔太值
咁M1 Air係仲幾值的不過同你部Intel可能又真係差別唔夠大(外型同硬件,不計CPU/GPU力)

如果你唔係有多餘錢不如睇定d去到學期尾再睇
手機post嗰面好似有人都答咗佢;
如果隻mon係標準27"的話,應該起碼要4k先唔會覺濛
詳細去google吓display PPI
我唔覺得有必要追Apple自己define嗰個「retina resolution」,不過經常有人話27"唔用5k不如唔好用
咁樣會唔會整得走?
我都想快啲出
一出即刻買呀!
想問下有邊隻hub係好用
Google左幾款冇線既都好似遮住個magsafe
我嗰部已經跌咗好多入去
而家個心好唔舒服
建議買MacBook air m2 定係MacBook Pro 14 m1pro ?
好難揀
睇你需要
要輕要便攜 Air
如果諗住Upgrade Ram,抵啲就Pro
應該傾向便攜。
M2 Air Storage 應該揀512或以上?
但ram係唔係唔好揀8?係咪坐低都要16?
買嘢吹返出嚟咪得
Storage 最好512
Ram 其實大部份人8都好夠
剪片執相就最好16 up
啱啱收到部M1 Air
舊果部2013 mbp 想換電比屋企人用
Apple 原廠唔知仲有冇得換電
部macbook air m1 啲keys 用耐咗唔太好㩒
有無得換?
我mbp m1 14’ 買左塊膠
有學生優惠嘅話買唔買pro apps suite好?
即使裡頭5樣有4樣用唔著,得個final cut買完先嚟學
我都等緊
唔知做乜兩隻手指向右掃有時會上一頁唔到,要喺個tab開另一個網再向右掃去返原本個網先正常返
淨係買Final Cut都抵番啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞