[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
Usb hub 多數得4k30
部imac 2017 27 retina 瓜左gpu

想問如果用alibaba d conversion kit 做mon

Mac mini 出黎仲keep 唔keep 到retina?
要睇隻kit用咩野display board
LG ultrafine嗰隻的話會有TB3 port,咁就多數得
隻board support 5k, 有Display port 同usb c
咁好難講
如果隻board要DP1.4 HBR3,Mac嗰面DP alt-mode只出DP1.2 HBR2就唔work
(而5k iMac本身係將塊panel左右開半各自MST後clock過)
用緊袋底M1 Pro MBP,想隻買平Mon用,有冇咩好推介
俾錢就得
純文書pro m2 洗唔洗升16g ram ?
照升
Drivedx以外有冇其他好用 未夠鐘就停左試用
如果air 512+16 13xxx
係咪應該直上pro算數
諗住幫部舊MacBook洗機拎去放
點知出個咁既畫面
係唔係變左磚啦
你應該洗嗰時行錯step,搞到del鳩咗個startup partition而又無留響個installer度裝番
你跟佢嗰條link試吓step by step搞
照計最起碼要有另一部Mac或者要有external bootable drive先搞到
(除非你部Mac舊到仲可以用Internet Recovery嗰代)
我諗你怕的話可以去新高登或者MK嗰堆實體舖會「安全」少少嘅
有GUI好似無一個有佢咁全面
(不過我無用佢,寧願分拆d功能俾其他幾隻apps做)
我而家用緊個從互聯網回復Mac
之後就出左呢個畫面
但我呢部2013年MacBook應該唔support Mac OS Big Sur ga wor
都唔知點攪
如果你真係過保要佢換件,個收費已經係人工+料費
(淨收開機費情況好難發生)
換電條數亦係已經連工包料
粒電係會足100%,甚至>100%少少 (原廠俾錢都唔足就真係鬼搵佢)
應該係2015 年 12” MacBook先岩
好似真係support 到big sur
試試先
如果只係想check下隻hdd power on time, cycle 有邊隻app好用
有無咩app可以長期show cpu/dram% 係m額
iStat Menus
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞