[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
咁粒晶片都係嘅⋯

有冇巴打知點解決,我試過remove再加都係咁

再係咁我要轉airmail
叉多幾個鐘睇吓叉唔叉得起
唔得就book天才bar
佢地或者會搵到方法boot起佢而唔收錢 (維修先要AC/錢)
click落去個三角形會寫咩?
另外去Window > Connection Doctor度睇吓個list出咩error
照計幾個唔同host連唔到你係network大圍有事,唔係個mail client有問題
我以為檢查都要錢
就係差咗成晚發現都係開唔到
過保檢查免費,搵到咩事而需要零件佢會俾張quotation你
你真係打算俾佢整佢先叫你簽野整,最後拎機嗰時先俾錢

呢種boot機情況佢應該比你有多少少idea同工具去搞,未必有野壞
唔該晒

又係試勻曬都唔得,明明第二部Mac Setting一模一樣(iCloud)
第二部冇問題,喱部就唔得。
個個Status 又係Online

咩Proctect mail activity,Relay,VPN etc熄曬都唔得
你呢部MacBook嚟同用緊WiFi?
有無type-C hub有LAN插去試吓
另外,你個router係咪你control到? login入去睇吓有無咩特別
MacBook黎,同屋企其他Mac全係連wifi,我其他Mac用Mail冇問題。
冇Hub
我Admin黎,全部都係我Setup

喱排唔知做乜特別多glitch, 同埋右上成日彈叫我retype password, 但次次一Click都係冇叫我Login 多次,煩到死
咁你可以用iPhone hotspot俾部MB去試;
總之要試一次唔係用呢個router上網去排除究竟係連線問題定係macOS / Mail.app有事
Mail相關其他人好難幫到你,你要慢慢troubleshoot拆開個問題,又可以係network又可以係software
大家知唔知有冇thunderbolt dock有兩個hdmi/ 1hdmi+dp,同時又有10Gbe rj45頭?
好似係Apple email outgoing server 設定有問題。有冇試過remove account再加落去一次?
仲可以係keychain access入面堆email server cert亂咗總之可以同時間影響幾間email server就似係global野有事
10GeB得OWC Pro Dock(出過兩代)、Akitio (被OWC收購後被貼牌
呢幾隻都係得DP無HDMI,你要用個TB passthrough再轉HDMI
新MBP睇嚟好事近,老美seller開始掉貨
microcenter 14” M1 Max 64GB 1TB 2500鎂
咁抵屌..
集運番香港好似唔錯
點揀好呢
Microcenter pickup 嚟㗎 得舖頭買
有fd係個邊嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞