[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
你呢個case我會叫你唔好加
smart preview其實(多數時間)夠做
而photo library長遠都係應該off boot drive
另外MacBook壽命係有限
你投資嗰幾千差價入去一隻NAS / DAS或者儲落去未來一個storage solution仲好
當你有呢個storage,就以後部主機甚至任何你會用嘅機都唔需要大SSD
認同 買cloud 都加加埋埋買咗 4 5k 不如一筆過整個NAS 除非要成日周圍去
部MacBook 成日detect 唔到ipad 做second mon
有冇人都係咁
有得揀返英式鍵盤
反而係日本Apple 買只會平少少
円低佢會加價
我果部MacBook 日本買
只係平少少 最近加左價
想問MacBook air m2 有無邊個雙開window 嘅software 好用
請問大家覺得trackpad好用定係magic mouse好用啲假如想精準控制嘅話
二揀一一齊買
其實睇習慣,用multi points 就trackpad,普通操作就mouse
精準操控去到按Pixel計一定係Mouse, 但Mouse除咗呢樣優點之後其餘都係Trackpad更好體驗.
如果部ipad可以變tackpad就好
有trackpad功能,又可以攞Apple pencil精準控制
我再諗諗先,唔該巴打
你咁講其實一樣可以mac連接ipad配apple pencil...
請問點樣連接㗎使唔使插線
我iPad無用開筆, 但iPad鏡像係唔需要實體連線既.
或者你落Apple親自試吓, 我硬係覺得佢唔會做到筆控手寫板果種精準度咁......
Sidecar, 唔使不過建議插線
新買部m2 air用左個零月 岩岩叉電有著燈 但mon又顯示無叉 點解決隔離緊無電腦用好辛苦 琴日仲叉到
of course
要清根本要買studio display或iMac
Feature, not bug
無得搞
時不時會發生,就算剔左自動連接附近嘅mac同ipad都會有時會連唔到
一唔得試下鎖機再解鎖ipad通常都會連得返,好過on居居等佢自動detect返部ipad
有無人Mac用playcover 黎玩手機驚

玩隻game 綁google 登入係咁授權失敗係咩料
MacBook Air m2 個keyboard會唔會有野可以跌入去?例如手皮屑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞