[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
用RAM係absolute
只不過個OS個邏輯係,佢知你有空RAM,而你做野(eg/ browser load website)係要用位放,佢就幫你用撚晒d RAM

而有一部分pro apps如Photoshop係會有settings俾人set佔RAM上限,因為佢真係好大食,有時做野multitask唔想俾佢食晒實體RAM所以佢有option限死佢要留幾十%俾其他apps用
已經去apple store搞左,係條magsafe線有問題,仲要無貨

比住條usb c頂住先。而家apple啲quality真係好差,用左一個月條線就唔掂。。
買緊M2 諗緊要咩色 想要黑色 但又驚會luck色
大家買左黑色既有冇啲咩問題
唔想煩所以買左銀色
我依家部mba就係用緊銀色
但想轉下其他色 諗緊太空灰定黑好
其實隻隻純銀(鋁)以外嘅色都會甩,個分別只係易唔易察覺到姐
midnight >>>>>> space grey >>> starlight > silver (= 0)
準備買mbp14嘅袋底,但係諗緊ssd 加唔加上1TB
好,想問下咁多位師兄ssd 係買幾多
1TB 同買多幾隻T5/T7
會加Ram 唔加 SSD
啱啱唔小心張凳轆爆咗條magsafe線
知唔知ac+有冇得換
有 去換
上網真心快好好多
同2015 MBP 13 8/128比
Windows行x64
Mac行arm
寫比windows既game唔可以就咁比arm既用
要再寫過
Mac有game玩,只係唔多
如果買部m1 air用1年
1年後半價賣唔賣到出去?
想上pro但又想等新機
半價正常使用有既
Imac 2019 個kernel task長期去到1000%可以點搞
洗唔洗用到pro ?
mac studio同studio display終於送到
想請問大家studio display有無咩需要check?
之前都係買imac第一次分開機同mon買
準備升大學讀CS, 想趁BTS優惠買袋底M1 Air, 8GB Ram係咪都夠頂上堂同coding既要求? 夠用就想盡量平, 之後3-4年後先再update
無跟開m1 m2個價 (Apple Care係咪都要加呢咁既情況下, 會拎嚟拎去)
買返windows機。

你將會有大量過時嘅教材叫你用windows only software。

真。
我之前係又一城買左部iPad pro
翻到屋企先知差唔到電
送翻去搞左大半個月先換部新機俾我
CS比狗讀 咁多人一車車入去送頭

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞