[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
會用 windows 連, 會想連 ps5 xbox switch 既話唔好買

單用mac 既話, 個價你唔介意既話比得起一定無後悔 ( 除非你屋企d 光好極端, 唔係唔好買霧面, 霧面唔駛買佢 )
iPad os 16 可以垃圾到用外置keyboard 無咗關聯字
仲夠膽主打2千幾賣個keyboard
https://lih.kg/3192038
睇黎m1袋底air 應該唔升穩陣
M2 mba 8gb ram 無問題, 同之前一樣咁快

你睇呢d post 次次都係嘩眾取寵, 個 post 名未up 已經講定中伏/勇士 , 點公正
有出關聯字咩, 用左咁耐 magic keyboard + ipad 原生輸入法都唔知佢速成出到關聯字

指教下 ( 本身好少打中文, 所以無問過呢個問題 )
想問好而寸 咩係袋底?
低配 base model
Thx bro.
睇用途,如果長用/搵食咁加ram/storage 實冇死。有朝一日想連外置mon, boot camp windows, 學新programme 唔洗揼心口。
「買最底配置」個動作被戲稱為「舐春袋底」
之後用「袋底」借喻番「底配」個名詞

其實以前高登年代耐唔耐都有人咁講,不過好似要去到呢個連登post先開始廣泛濫用
可能因為以前買Mac底配真係好唔值所以都好少會提舐袋底,尤其係iMac底配仲用HDD etc
Apple Silicon之後M1 Air同14"袋底先變王道
睇用途, 如果就咁文書同youtube 既真係袋低夠
高階野,唔係平民用啦,but thx
就算依2日出,你都唔會買到,唔好諗啦
就黎完保養,想去換電
我想問有無邊間store容易D換電
一定等唔切.....除非飛左先買
而家係吹緊coming months ...
請教下 袋底m2 air 個ssd 影響有幾大? 我平時都係文書用多 但會用mumu 模擬器打機 會唔會推唔郁
最緊要用apple gift card 買apple 野有時好唔抵
多數啲電訊商買iphone 都平幾百
同埋聽講Ts4勁多鑊氣 都係買返ts3+ 都夠玩
Thunderbolt4未成熟,最好等Intel出多一兩轉controller先all in入去買TB4 dock同其他配件
當時TB3新出都係咁
對你零影響
我都認同
唔洗諗咩fu唔future proof 個dock 捱到幾年唔壞再講
呢家d野太化學
同埋除非你好多好多TB4配件要插晒去同一個dock,如果唔係用TB3 dock根本一樣
(TB4 dock解放咗daisy chain個樹狀限制)
我係諗住呢舊野又多插頭,又型先買
學你話齋,淨係駁mon 之類唔洗咁勁
但見佢個design 唔錯,買左
我主要都係拎黎駁M2 mba 去 34吋mon 同埋 d 立立雜雜野
貪佢一條線可以插電+駁晒d野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞