[Mac撚] 用家/買機集中討論(89) event唔會有Mac啦呀嗎

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
我部imac 27 2017 壞左gpu, 依家等緊mini m2 pro, 唔出都唔知買乜好
大家有冇買apple care ? 3年內壞嘅情況多唔多?
keyboard完全唔同
跟機OS已裝default日文,包括recovery partition
AC+意外保嗰part日本外未必受保
我估black friday仲有得再平少少

2TB BTO其實refurb有出現過;不過用得咁貴不如俾正價算啦,應該搵緊食啦呀嗎,無謂等deals
照計27"橫向對位已經係Mac Studio + mon
我自己部主機都係由2017 5k(打爆)上Studio(袋底)
當然M2 (Pro) mini對你都可以夠晒做,不過都唔知幾時出;你等到十月十一月咪等吓,但係如果買Studio就衣家係幾好timing
我部imac 係中階咋,只係自己打爆ram
但係studio 又好似高級左d, 仲要無moon, 仲要同價
咁我都等得,有部2014 mba 頂住先
Aim 就M2 pro mini, 部imac 就拆散左用個5k mon, 成功小件垃圾
Chrome 用cpu少過safari 好多
Safari一開就25%
Chrome長期4%左右
邊個話safari 慳電
集運未必得
同埋個AC+要係香港買
日本Apple 啲翻新機要留意
有啲係真係有問題無整 就ship
之前未加價掃左幾部ipad pro落黎香港
啱啱屋企人等機用
買咗部8GB RAM /512GB SSD M2 Air

文書mac 機,希望玩到5-7 年
想問大家用邊款hard disk 做backup?
天才幫你check的
或者你禁得唔順咪同佢講埋
同埋係要蝶式鍵盤先有,可以碌上啲睇條link
輕輕一推
無得搞
M1 Air之前全部MBA以今日標準嚟講都可以話已經接近電子垃圾
你喺日本住就冇問題
到到地方規矩唔同
依到得第二個國家未必得
我試過了
其實refurb同edu差唔係好遠
唔係搵食機
純粹amateur影相
由Aperture年代referenced library用到宜家LR用緊smart preview
覺得唔使帶外置HDD人生會美滿啲 所以心思思想買4TB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞