[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(15)暨交流區

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
我會要自己記得
因為如果連篇文係屬於邊一類 都唔記得嘅話我會覺得自己不如重睇
文科要記得晒所有睇過嘅文係冇可能嘅事,所以要寫筆記,pdf上面只係highlight 同簡單筆記
我另外用obsidian mark重點+頁數,平時睇note,有需要先翻睇果頁
我就係paper white 3 updata 上 Oasis 3
反應快咗,Oasis個手握位+實體制上頁下頁無得輸(paperwhite要用篤個mon左右兩邊上下頁,變咗唔可以單手 )
2019年black friday入手Oasis 3美國廣告版$175USD
去左了
我用amazon app搵us cs, 佢一開始叫我搵jp搞
跟住佢突然叫我wait a minute
部kindle就彈message話the special offer has been removed
香港行貨
但照cs講,部機應該係屬於日本地區,因為香港冇amazon
唔知佢點整睇番以前d po, 有d巴打都係撞手神
搵左幾個cs先整到
其實佢地係有方法整,我第一個搵既cs都試過幫我contact jp cs,但冇人聽
傳說中嘅水行貨

btw美馬喺有國際版kindle, ship全國及國際保養,只係價錢夠你買2部水貨
成日唔記得kindle有分廣告同冇廣告版
以為出左新software就所有機都轉到lockscreen
見佢痴哂1年warranty咁 以為係國際版 都冇問咁多
其實無所謂,最緊要你壞咗個賣家喺唔係有方法幫你處理到
有啲國際品牌電子產品真行貨同你玩無零件要訂1個月一樣玩死你
就算短時間睇書都係ereader好
除非你睇PDF
因為我其實算係理科所以可能大家用法唔同
因為就算我自己用電腦睇
都係鍾意zoom大一段慢慢睇

可能同你唔同係你大量係真係睇好多篇
我嘅大量可能其實睇好少但係用好多時間慢慢睇
不過你13吋其實係咪一定要擺枱面用
其實正常人係冇可能用kindle睇pdf,我亦唔建議人咁做,就算zoom黎睇都咁話
你呢個係特殊例子黎,相信冇幾多個可以你咁挑戰眼力極限
小朋友才選擇,大人表示
Oasis睇漫畫/電子書
Ipad mini睇漫畫/PDF
全部裸跑單手當實體書用
好lag
乜真係有人用ereader睇pdf
我見readmoo啲reader貴到喊
睇睇吓都想轉readmoo,啲書好似平啲
同埋多啲活動減價
但見多啲人睇kobo,點解嘅
支援好d 易買d?
我係美國kindle 有prime可以做到第二日甚至行fresh兩個鐘頭內送到 保養容易搞
Kobo已經只有加拿大做保養有啲人開始覺得麻煩
其他牌子更不方便
Kobo部機比較平掛
Moolnk最低消費要1600左右
機要睇下有無巴打有兩部機講下心得了
其中一個原因係因為kobo可以合法download書檔另外保存,有好多人怕有朝一日平台執咗會冇晒啲書,而且你唔鍾意kobo機/app都可以買完拆檔入kindle睇

readmoo使用上係friendly啲,書城、活動同App都好用,不過一係用Android e-ink睇一係用mooink機,自由度相對冇咁大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞