[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(15)暨交流區

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
香港官方機價冇乜得點平,都係過時過節送多一百幾十書卷/俾你加少少錢配官方保護套,好少直減機價,仲要最近先宣佈要加機價,點平
係要上kobo官網搞,kobo會電郵覆返
壞左冇得維修,如果保養期內唔係人為整壞 佢應該會叫香港代理換一部新俾你
我都想有部 eink 牌 ipad
但唔覺得 Apple 會出
出咗都買唔起
都要睇下過幾年啲彩色技術,反應時間有無大突破
始終覺得 apple 唔會淨係出部淨係畀人睇書睇文件嘅機
我望緊 Boox Note5 / Note Air 2 / NoteX2內地版

我好似幾鐘意Note Air 個樣
但又唔知佢note5 個soft screen 係咪有乜好
Fujitsu Quaderno - great for PDFs and notes, A4 size 返學讀書返工都得

kobo elipsa - can borrow books for free from UK library, good size and cheap to buy for a 10" device. 好以連落英國圖書館,有免費書借

Mooink 多正版繁體中文書
其實就算Scribe都好平
我20年前開始睇電子書
最初PDA Sony t615 $2600
之後用其他PDA 都大概要$3000
跟住用iPad又係$3000
之後開始用Kindle
只係千零蚊一部PW
跟住俾人偷咗
買咗Oasis 都只係兩千蚊
Scribe 計返都係大概$2500
我都諗住買返部玩吓
不過佢有手寫功能,就想手寫做得完善啲
佢咁樣出到喉唔到肺
你出街下下帶住千幾頁A4紙出去睇?
實體書喺香港。因為地方細你睇得多都唔知擺喺邊
當然你可以賣咗佢
我用Kindle會同時睇吓雜誌睇幾本書都得
只係一部機仲可以袋喺褲袋
同埋要查字典你又唔使攞部電話出嚟查
更加唔使袋住本牛津高階英漢辭典喺個袋度
點解?
因為一樣米養百樣人
有個人可能同你咁高咁大讀咁多書
但你鍾意搵錢。佢可能鍾意踢波。
就係咁簡單
我20年前都試過print出嚟睇
唔知你有冇真正試過咁做?
基本上係不可行㗎
好似紅樓夢咁
因為好多字喺kindle 或者e-reader 好難出
我有print出嚟睇
仲加咗好多筆記
但每一次睇都要正襟危坐
唔能夠搭巴士搭火車去睇?
只有真正試過print出嚟睇嘅人先會明白
9Upper就算數啦
喺Kindle未出嘅時候
電子書市場係亂到九彩
Kindle嘅成功到而家十幾20年
市場當然俾咗答案出嚟

講起睇 journal print journal
唔知上高嗰條友有冇真係試過print journal出嚟
一份paper要四十幾50分paper 做 reference
我嗰時真係print晒出嚟
排好晒Number
問題就嚟啦
想搵返其中一份有時都唔知佢係排第好麻煩
之後主要用電腦管理
自己highlight重點,加notes 等
真係冇一個方法,可以完美做到所有嘢
依家用iPad可能會好過以前
除非你有大芒e-reader 如果唔係唔好攞嚟睇journal
A4 size 得好少選擇, 見佢dpi尺寸越大越低
主要睇pdf, paper, textbook
有冇用家分享一下你用緊邊款?感覺點樣?會唔會朦朦地?
其實睇你個樣自己都未試過
更加唔好講有冇試過kindle
我有20年前Sony PDA開始睇電子書
到而家為止肯定咁講,Kindle係最好嘅睇書工具
其實Kindle可以唔使發光都睇到
佢個原理有啲似20年前嘅TFT Mon
係足夠光源底下,唔需要背燈一樣好清楚
仲有LCD mon嘅發光原理同Kindle嘅貝墩原理好唔同
你唔好咁嘅知識,又唔想去知咁冇得討論
睇書唔係淨係睇數字
你要講個閱讀感受
當然你咁做,你喜歡冇問題
就好似去旅行,你要窮遊咩都要行盡冇問題
只係唔係好多人係你呢種想法
我會想住啲酒店冇Bed bugs乾乾淨淨
數字上當然唔好睇
但感受好唔同
用咗iPad睇書,應該有兩三年
轉咗kindle後,真係發覺以前係虐待自己
睇第一頁

A4基本上得sony家族同boox揀
咁新唔會有Refurbished 啦
Scribe玩咗幾日
暫時覺得都只係大部嘅paperwhite

Note功能非常弱
Stick note其他device睇唔到
Notebook入面只可用一個template
頁數無得排序

手寫體驗ok
但software跟唔上
Highlight一樣慢
支筆無其他用途
粒掣唔可以用嚟翻頁

開文件煩 無cloud
唔介意下下send to kindle先得
發覺自己離不開amazon生態圈。
70幾套漫畫+大堆電子書,有kobo、google books買既,又有開心版既,成2000本書係雲端,計計埋埋超過100g,個雲端又有無限storage,加埋send to kindle全部手機搞到曬。
未用過心郁郁想試下kobo,但諗到下下要電腦插線入書就覺得頭痛,請問各位巴打kobo有無類似功能,唔洗經電腦入書同埋有雲端儲存?
我用咗4年Kindle Oasis, 早幾日買咗Kobo Sage
發覺Kobo 個系統好似強大過Kindle。呢部機內置Dropbox app, 暫時我試過mox moe download 完漫畫再放落dropbox , 然後部Kobo sage 都好快sync 到。
另外又可以用kobo 支筆劃花pdf 同喺rakuten 買嘅書, 又可以製作Notes 轉返word, pdf 或者圖片檔export 去dropbox。都幾多嘢玩, 同埋算方便。
作為十幾年Amazon 用家, 開始覺得Kindle 冇乜點進步過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞