[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(15)暨交流區

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
聽講主要係Sage
右手攞住睇 好順手
爽過用我以前最平個部kindle
咁買番kindle算了
Thanks
其實是用開kindle睇pdf係咪好怪
唔會 不過要打橫劏開一頁分上下兩part睇
有時有啲page太大mb數load 唔到
我會壓縮個file 咁就睇到
文字pdf可以reflow都冇野嘅
直接睇A4 size應該等於慢性整盲自己
我係咁樣
反而so far我睇書冇咩問題
notes我寧願用返電腦
我會打橫跟住分段嚟睇囉
會好辛苦,睇睇下會放棄,直接用返電腦睇,曾幾何時我都用kindle做過同樣嘅野
如果有需要睇大量pdf,建議正經買返部10"以上
我反而用咗五六年咁樣都冇問題
唔係舊果部唔見咗我都唔諗住換
你每日睇幾多pdf?
冇實際計

全日都會用
出街食飯 瞓覺前就咁睇
溫書做嘢嗰陣就當電腦duo mon
隔離睇住打Code 或者等有concept 唔明上網睇其他人教學
只可以講你係挑戰極限
我用左兩年10"都覺得辛苦,A4 size斬頭斬尾又睇唔到頁數,最終都係買直部13"
反而我就斬頭斬尾冇乜所謂
因為我好多都睇唔明會慢慢睇
cover到一段已經好夠
對我來講防水同埋接近單手拎到緊要啲
所以先想入Kobo sage
但見似重災區咁
我筆記要mark頁數
你咁細個mon,睇返同一頁上幾句都要㩒

大mon真係貴好多,我都掙扎過,但有需要睇大量pdf就唔好同自己作對
我寧願印出黎都好過用kindle個mon睇
因為條bevel?
想知有實體制真係爽咁多咩?
依家用paperwhite touchmon下一頁都幾方便
不過神奇既係雖然大部過paperwhite, 但實隱上oasis係輕過paperwhite
好癲
想知如果用kindle睇論文既話可以點將佢整做epub
直接入pdf落去會變成版a4咁睇,又resize唔到字體大小
你唔使做筆記mark頁數咩
要啊 就咁入pdf落去都做唔到呢點
買10"以上,我都係睇論文用
除非你可以上面果位咁練眼力
因為好似你咁樣如果真係要大量筆記我會寧願印出嚟
因為我筆記一係code 一係計數
前者唔會有機做到
後者冇嘢爽得過手寫
好,橫掂唔急
印出黎唔可能會搵得返
我連自己份野放左去邊都唔會記得
岩岩買多左部kindle paperwhite
Update左software個lockscreen都仲係show緊廣告
我個acc明明係amazon.com set up,但打去cs佢叫我搵amazon.co.jp
係咪部kindle本身都有分地區,唔關我個acc事?
明明部oasis update完就可以show book cover on lockscreen
冇野了
我以為行貨冇問題
原來所謂行貨都係日版model去唔到廣告
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞