[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(15)暨交流區

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
台灣Kobo宣佈旗下閱讀器2023年起調整售價
https://www.facebook.com/1760247017590348/posts/3361195687495465/
Nia: TWD $2999 > $3399 (+$400)
Libra 2: TWD $5999 > $6299 (+300)
Sage: TWD $8299 > $8599 (+300)
無提及Clara 2E及Elipsa

香港方面好大機會證實會一齊加價
https://www.facebook.com/1760247017590348/posts/3361199420828425/
加幅
Nia: HKD $799 > $879 (+80)
Libra 2: HKD $1699 > $1799 (+100)
Sage: HKD $2299 > $2399 (+100)

Ps 要買快手,買咗包你返唔到轉頭
原材料物價上漲?
有冇人用過andriod eink reader睇漫畫覺得ok
望過boox但好撚貴覺得大陸機唔值咁貴
本身kindle同kobo咁平係因為可以大量生產+可以book store賺返錢,文石呢啲廠得賣機可以賺錢,貴係正常,而且android 機黎講,基本上得佢出咁滯,你要android都冇得揀
https://a.co/d/834NrKW
想問非sold by Amazon 會唔會都有國際保?
我壞機嗰陣已經用超過一個月,個保養係跟kobo官方,而唔係blue proton/amazon。
同kobo客服傾咗陣,send咗幾幅相証明有壞機,佢話呢個case可以換。跟著過兩日就收到嘉里電話話有件收,而舊嗰部佢竟然冇收走到。
scribe 大電到 用咗幾日得跌咗15%
睇pdf 一流 睇書就麻麻
點解睇書麻麻?
pdf做唔到手寫note,要add note加框框,仲柒撚過remarkable
連唔連到google drive, icloud之類
太多pdf好難e-mail過去
睇大量pdf就唔建議買scribe,冇得手寫note已經冇意思
你睇左頭post講pdf說明介紹先
可以手寫
要用send to kindle
就咁連cable 唔得
amazon 有個site 可以就咁upload 上去
我慣咗快睇大量pdf
再搵啱用嘅仔細睇
同分開寫note
好少highlight或者寫係原文上面
搵返嚟睇都煩
佢個手寫係偽手寫黎, 要外加sticky note上面手寫, 唔可以直接寫上個pdf到
可以wor 唔洗sticky note
講緊pdf 唔係mobi epub 嗰啲
https://www.youtube.com/watch?v=OLd9gowPcXU
如果你講os有更新, 依家變到可以直接寫上pdf, 咁我就唔知
依家可以

但係pdf 要經過佢哋個serve upload 上去
就咁用電腦拉過去唔得
眼殘, 中間講可以, 但體驗好差
但係似乎電子書就唔可以mark 上去 要用sticky note
即係amazon本身都唔預人放一堆pdf入去
真係要睇大量pdf, 都係用moolink, boox, even remarkable
視乎你有幾大量, 更新頻率有幾高, 同埋file management想點
最重要當然係budget
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞