[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(15)暨交流區

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
用緊boox poke 4
加埋個小旋風控制器返唔到轉頭
我都有啲想買 Clara 2E
主要睇中文書所以廢事諗 Kindle

但係同 Clara 1, 甚至 nia 比好似分別唔大
最大(我覺得有用嘅)分別係 USB C
但我唔鍾意 audio books
好似 Clara 2E 貴幾百無乜用咁
香港有無場有晒幾部 display?
咁有新技術嘛
Libra 2 又冇
我用緊Oasis 3覺得好用過Kobo
但係我睇嘅書得Kobo有賣,又唔想買多部
好耐以前用過 Kindle PPW 係唔錯
不過後尾轉左 Kobo
Aura One > Forma > Clara 2E(諗住買)
以前 Kobo 成日有折
買完同步就得
唔使煩
控制器邊度買?
有諗過 Kobo Clara 2E 喺台灣買
有早早鳥領券總共折600再送800購書金
中文書不如用readmoo

字體選擇多,橫直排列任揀

但Readmoo極少英文書,Kobo同Kindle都兼顧中英文

以軟件平台嚟講,readmoo遠勝Kobo

硬件嚟講8吋Kobo好揸手,十吋機readmoo較輕身,但呢個size無背光燈

kindle老土在,每本書限制下載device數目,換手機換平板要搞一輪。最大既Oasis得7吋,老花眼不適宜。
目標6吋機,8吋太大唔方便一手揸晒
6吋 moving 貴過 Kobo Clara 太多
暫時唔考慮住
Type-C
16gb
防水
藍牙
ac wifi 主要係多左呢啲
唔知豐澤同埋誠品有無齊晒新舊機
睇下有冇人行過分享下
如果Apps同website係Readmoo好用啲 (對比好多平台)
Kobo主要係有得keep低本書
Readmoo(mooink)有個最致命缺點
佢冇得Download返本書
呢樣嘢得Kobo先有
介意擁有權嘅就要留意返

但由於佢界面靚同用心過Kobo
我會Readmoo睇完去kobo買

我用sage 之前用原裝套 不過又重 保護性唔好 主要冇四邊保護 一跌就傷四角 宜家淘左個 感覺冇咁重 又保暖四角唔怕跌
同香港買差得多唔多?
不過都要留意返,如果本書有咩update
例如出版社有修錯字漏圖、加新內容
kobo唔會更新你之前買咗嗰本
記得自己留意,如有需要去揾返客服
唔好攬住本舊書檔
呢個真kobo system真係廢廢哋
好在客服真係會覆,如果唔係真係唔會用佢
呢方面真係readmoo同Google book做得好啲
平少少
不過送嘅購書金可以用返
因為一直用開台灣store
都唔止廢廢地
近兩日好似連個點數系統都死埋
買書用唔到點數
購買記錄個重覆bug出咗咁耐又未整
買1本書出4個記錄

是咪呢度?
新入手kindle pw5
想問下如果自己入書各位會用咩方法多
epub入完無封面但可以同步到電話app
mobi之前好似話有公告話唔支援email但而家好似仲用到,
而且有封面
睇上面講到readmoo幾好
搞到有啲想入手mooink plus2
本身有forma, 但係睇得耐都係嫌有啲聚手, 而家出 Clara 2E, 心郁郁想轉會; 如果台灣shop買係咪可以用轉運運嚟香港? 呢個plan個價同香港一樣, 仲多個磁吸套, 好似幾抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞