[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(15)暨交流區

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
我所知可以down既網得google book, kobo, amazon
等其他人補充
係HYREAD買左D台灣出版既書,剩係得IPAD同KINDLE
用IPAD 睇好唔舒服睇唔耐,想睇下有冇方法可以用返KINDLE睇
kindle 日區宜家仲要唔要vpn先買到野?
Sage 一樣 習慣就好 我覺得似係本身軟件問題
都開始習慣左
佢唔算影響太大嘅
唔得,只可以用android系統既電子閱讀器
Sage有陣時我用埋寫筆記仲慘
通常我會開黑底白字 跟住有陣時佢會自己lag機變咗陰陽色變咗左邊白底右邊黑底
以後冇乜嘢都係買返kindle
呢幾年用開都唔使vpn就買到
kindle無咩呢啲問題嘅?
我揀Kobo因為我都係睇中文書多
佢嘅書庫會啱我多啲
筆唔清楚
新機我未試過上堂用
但周不時lag 死機 Adobe 過期我係kindle上真係未試過
仲有殘影 亂碼 揭頁淨係有半版去咗下一版 或者兩版直接重疊呢啲都係
Kindle最多都係慢
咁你嚴重過我好多
我部機本主要問題就係lag死機 同殘影
但仲算可接受程度
想問下有冇人都係咁

係kobo買中文書入calibre dedrm之後send to kindle by email下載返嘅書變亂碼eink device同android app都係咁
但係用usb入kindle又冇問題

想問下有冇巴絲知點解決 我只係想sync across devices同睇reading stat姐
Kindle scribe好似唔錯
想問問
我部kindle喺日馬買既 宜家想喺英馬買書
咁我要唔要用sign in日馬既email 喺英馬create account先買到
因為本身英馬都有account 但唔係同日馬用一個email sign in
直接用英馬account登入就得
Kindle最新個Firmware終於肯Fix晒啲封面
而家唔駛自己搞SendToKindle都出倒個封面嘞

不過Epub Conversion都仲係好爛
好多奇怪嘢喺Conversion出晒嚟
其實啲E-reader可唔可以測試得好啲先至推出市面
Sage又係 而家remarkable 又係
下次試broox 都炒就買番iPad算
Kindle已經算比較好
買reader 好似上左癮
本身已有兩部paperwhite 舊嗰部用左七年都未壞
見carousell 幾百有二手oasis 就買左
見到有關kobo 討論又想買部試
等下個月直上10.2吋kindle啦
本身用開oasis2, 其實無咩大缺點,主要係覺得整collection要逐本係機入面剔、system無繁體令開collection要用簡體字有啲麻煩。

係豐澤玩左陣kobo sage, 覺得8”睇漫畫/PDF好似舒服好多,加上kobo有繁中、又多中文書買都幾吸引。
心郁郁諗緊換kobo sage或者等kindle scribe

想請教下有冇師兄用sage睇vol漫畫,係咪可以直接full screen 睇漫畫而唔會有白邊?
kepub mobi 都會有白邊,要轉成cbz先冇。
睇漫畫都係等scribe啦,8寸都係有啲細。
利申:用過sage 最尾都係退貨
多謝師兄解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞