[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(15)暨交流區

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
我都想問print出嚟有幾方便
是咪睇完就掉

利申 屋企有10幾本讀書果陣print嘅A4 notes
同埋兩三箱會再睇嘅參考書
上年搬屋搬到pk
我有d note掉算
太多 都唔會再睇
Print 我有時都會 主要係有時我份paper/assignment/report base on 某幾篇文or書
太常用我會print 或買實體
不過如果remarkable 可以一ac兩機我應該可以再print 少d
我都好想好似你咁拎到咁多野
3 用calibre
而家係咪出彩墨?
如果我想可以係電子書上面mark 筆記 (非sticky notes), Kobo elipsa 是唔是最啱用?

上網睇過d評論話佢寫字冇紙感 (利申用緊mobiscribe origin, jot notes 好用但想買部可以睇書既)
Readmoo係咪就嚟出彩色eink model?
好期待
想問下kobo係咪重係冇速成?
有冇人知香港kobo保養點搞
btw 係豐澤買, 但係豐澤似唔搞
部scribe今日寫寫下死左機
有無人仲用緊有3G功能嘅kindle?
出街係咪仲上到網?
我上次聯絡客服處理
fortress客服叫我上kobo官網落enquiry
叫我自己搞
淨係電子書有得search keywords已經好方便
同埋要睇番前面部分都好方便 向上一掃就有preview

我番工每日要搭兩個幾鐘車
一來唔想捧住本書走嚟走去
二來一部kindle已經裝到幾百本
我鍾意睇邊本都得
方便到有啲書我就算有實體版本
都寧願嘥錢買多次電子版

其實就算睇pdf我都會用kindle
唔洗下下highlight都要搵支螢光筆出嚟
唔洗轉車又要收番上袋
又唔驚啲A4紙拎嚟拎去變梅菜咁

唔用iPad係因為好光
睇得耐對眼頂唔順
同埋kindle輕啲
應該咁講,非大量閱讀者或者無用過eReader 既人係唔會明eink display 比ipad iphone既backlight display有咩不同既

而另外eink 市場始終係小眾,接觸機會唔多

啲人唔明好正常,所以佢咁講其實幾反映現況
所以我解釋番自己覺得ebook/e-reader有咩好處
我無屌佢呀
想買KOBO LIBRA 2 大家知唔知邊到有平D/黎緊有優惠
屌 部機死左成日
用左個幾星期咋
個畫面freeze左係寫緊筆記個版
禁掣冇反應,restart唔到,寫緊個陣有70%電冇可能冇電
Reddit問過人 冇人好似我呢個情況咁嚴重 restart都做唔到
試過usb連到電腦但個mon就係冇反應
岩岩死機個陣部野好熱,唔知係咪燒壞左
一直對kindle qc好有信心冇諗過咁快壞
我就係見之前成日有大樹問題 所以先轉kobo 起碼壞左易攪
用左kindle半個月左右,希望Samsung同apple可以加入競爭
頂我想要ipad mini既機+eink
i-reader ,可以syn 埋cloud
起碼$7000 起
有無人用supernote?
你搵amazon cs啦
佢哋都幾肯換機

雖然可能係refurbished
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞