[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(15)暨交流區

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
用電話睇小說,成本係零,因為個個都有電話
俾多餘錢買kindle,又慢又冇彩色又冇其他功能,只可以睇字,連YouTube 都睇唔到,買果個正傻鳩
你有見到有行 eink 既 iPhone ?

至於電子書 device,就算呢度我都經常性推介人試左機先好買,費事推完 d 人又多舊垃圾。

睇電子書都仲好 d,起碼絕大部份時間 Kindle 同 kobo 都交到功課,pdf 就難講。
咁你有見到行eink嘅ipad
如果多數人只係需要ipad,而唔係需要pdf ereader,就係有理冇理推人買ipad嘅理由
咁呢個post冇必要存在啦,唔通kindle出貨量會多過iPhone? 唔通需要ereader嘅人會多過電話咩?
所以你見唔到我第一句就係講一般而言(指非單指呢個 post),
第二句就係講有無 eink specific ?

如果佢話我要一部用黎睇 pdf 既 eink device 就當然係推你嗰 d。
稍安毋躁
唔使睇唔過眼
好多人認同呢個結論
當然你唔認同
因為你部野做到你要佢做嘅嘢
你滿意
但係好多人眼中
ereader 睇 pdf 係未成熟
所以唔會推薦人用
呢個亦係人地親身體驗
就好似iphone 未出前嘅所有所謂 smart phone 都唔掂
嗰時唔會推薦人用佢上網
iphone 出來就乜問題都無啦
唔使摺咗佢
你可以繼續推a4 ereader
或者有新product 時你可以講吓佢點進步
見證佢打贏ipad
所以我地咪係呢度討論ereader 嘅好處
有緣人睇到衡量過啱佢用咪買
咁又唔好妄自菲薄
依家做唔到唔代表永遠做唔到
喺未做到前嘅呢個階段咪要靠你呢類用家
話俾我呢類滿腦充滿疑問嘅潛在用家
繼續討論
點解要打贏ipad
kindle會唔會有朝一日打贏iphone
講咁耐你都仲係覺得因為pdf ereader功能比唔上ipad,所以買ipad好過
兩者根本就唔係互相取代嘅product,純粹係用家個人需要選擇
既然呢個post講ereader,就就唔好下下叫人買ipad
冇咩一般唔一般,香港人一般都唔買kindle,直情唔會睇書添
入得呢個post都係想搵下alternative,下下叫人用ipad,咁睇小說都可以推薦人用返電話
大家年紀同身體機能都唔同
我是建議潛在買家親身落實體店試機
畢竟自已身體最誠實

當初我十八廿二果時都覺得用電腦PDA睇小說漫畫八九個鐘無問題
當自己發覺身體機能衰退用電話睇1個鐘已經頭暈眼花你自然會去尋求解決方法
之後就變咗kindle 6年用家
同時有用iPad睇PDF
功能少,速度慢,冇彩色,技術唔成熟
你每一個論點基本上都可以用黎反對所有ereader,尤其kindle呢類basic model
如果想用eink mon護眼睇書,就係買kindle嘅充分理由
咁想用eink mon護眼睇pdf,點解唔係買pdf ereader嘅充分理由?
如果要講pdf ereader要打贏ipad先值得買,咁kindle又點解會值得買?值唔值係邊個決定?
ipad係睇pdf嘅其中一個option,但唔係絕對
入得黎呢個post問嘅,都係想搵下alternative
有興趣了解下pdf ereader可以睇第一頁q&a
如果真係睇書
長時間睇一定係電子書對隻眼最舒服
講咁多把撚
點解我強調親身試實物
係因為好多人未接觸過實物
買咗返去用幾次就放入櫃
所有野都係架啦
咁咪叫人去親身試, or睇多啲review
唔係第一個reply就叫人去買ipad
觀望左好耐 終於係啱啱入手左一部kobo Libra 2
期待送貨中
呢排睇開啲書本本都百幾萬字
用手機睇真係feel到隻眼出事
本身有paperwhite
但中文書太少

啱啱出左部Clara 2e
但好似又不太吸引
緊係唔得啦
本身用開Kobo Forma
諗住換Clara 2E
點解?forma太大部?
唔會太大部呀

想要ac wifi 同 usb c
sage 又伏
有d想買Clara 2E了
clara hd岩岩先特價完唔知要等耐
一千蚊内呢個價位應該冇乜選擇
點解要AC wifi?
1本文字書頂盡得幾MB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞