[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(15)暨交流區

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
我本身都咁諗 但成日覺得一壞就煩 所以先諗kobo 不過自己部sage成日都覺得唔太理想 對呢個品牌又冇kindle咁有信心……
Kindle 真係感覺上大信心好多
我而家下一部都準備出返kindle 唯一保留就係唔知佢個筆記系統點樣
2012開始用kindle 2017轉左paperwhite
見最近oasis冇出新款千零蚊執左部2019
拎上手睇左兩日就覺得勁正 好後悔無早3年換
我的Chrome上send to kindle插件不能用,這個功能是否取消了?
師兄有冇試過裝 kobo app睇書?效果好嘛?
係 如冇意外應該都會買
之前用開Kindle跟住近排轉左Kobo同remarkable
兩部我自己都不太喜歡
Kobo sage成部機我真係覺得最多係beta版
多bug 易自炒車 sage就算唔用筆記唔用筆
睇pdf都好容易出現殘影
Epub 就會adobe過期踢咗你出去唔俾你繼續睇
重新開機就冇事
筆記個系統又差 有陣時寫筆記佢會以為我想去下一頁 另外個advance notebook我覺得淨係適合一啲比較多純文字嘅筆記 要寫公式畫圖嗰啲真係好煩
每次都要特登click插入公式 校大細係入邊寫
Sage ram仲要細到仆街有時候寫多少少就會自己hang機死咗
所以有陣時覺得kobo賣廣告 話閱讀器睇書可以不受打擾 但係我心諗你部機hang到抽筋點樣不受打擾
其實佢成部機唔lag嗰陣我覺得幾好
尤其是淨係睇書或者mark下PowerPoint
同埋佢個手寫轉文字功能真係幾好用
每日備忘錄嗰啲我覺得幾正

Remarkable 相對來講問題冇咁大鑊
我自己用覺得佢上載File呢個一定要用雲
用線佢真係幾麻煩
Pdf又唔識打橫 要自己喺電腦打橫完再擺上去
佢自己有啲新功能我覺得幾唔好用
例如佢嗰隻出咗分享螢幕我幾開心的
但係我用嗰陣佢好似抽筋咁樣喺度閃
佢嘅好處係我覺得佢畫圖畫各方面嘅筆記真係做得好
sage體驗真係麻麻 睇睇下書個制會冇反應轉唔到下一頁 要用個touch screen轉一頁先正常 有時又自動不停下一頁 睇幾本漫畫就冇電
想換kindle
嚟緊black friday係咪會有得平?
留意住,實有
啱啱入手咗kobo libra 2

連時區揀城市冇香港但有澳門 好白痴
elipsa 好好多
無論係流暢度同電力都好好

原本用 forma 粒電唔知咩事用二日就0%
同樣用法 elipsa 用到三星期
Ram大左電大左已經好咗好多
但sage真係有陰影
想入手libra2
有冇人試過Leaf 2?
覺得點
仲打算買sage
唔好
libra 2 ok嗎
咁我又冇試過 sage唔係用電快 間中發傻hang左 同有時㩒制冇反應外 都唔算太差 但兩千幾就變左件事唔太值 我冇用筆記功能 睇書睇漫畫only
啱啱買左libra2
想問部機既overdrive係咪借唔到雜誌睇?
睇你圖書館
我用香港個個
想借time個啲睇喳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞