[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(15)暨交流區

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
點樣差法?
利申 用開apple pencil + ipad 睇pdf
kindle 一樣咁用 無咩分別 只係無咗goodnote 嗰啲功能

如果你講緊refresh rate 嗰啲 咁呢個都係全部eink 嘅通病
個review講連keep住zoom ratio翻頁都唔可以
ereader睇pdf最大門檻其實係兩樣: 處理速度, mon size
粒U處理能力太低, 有機會開唔到啲大pdf file, 或者翻頁慢到躁底
mon size係硬傷, 如果唔係對眼天賦異稟, 日日用就一定建議買A4 size, 但本身有出A4 size嘅公司少, 而且貴
我純文字直接較font size 25
不過多表格或者圖就應該考慮下用翻ipad
ereader 不斷zoom 黎zoom 去玩死人
A4 size一勞永逸,用錢解決到嘅問題
直接買雷射printer 連6000頁墨都係$1600
求其買把百幾蚊嘅閱讀燈
閱讀體驗好多kindle
字體 排版 字型 全部自己改到啱

係街睇都係用番iphone啦
不斷光暗光暗嘅環境
kindle 睇得好辛苦

所以kindle 有咩咁吸引
我都唔明
電子書都係為左方便,pdf就更加
你呢個問題得於問緊手寫點排都得,點解仲要用ms word
唔明你講咩
kindle 睇到pdf?
我可以直接print 黎睇
你句野係否定晒所有ereader
學你個邏輯,手寫到點解仲要ms word呀
方便囉,一部機起碼放到幾百本書
有幾方便?
一次都係睇一本書
你日日去旅行 搭飛機 可能有用

係 我係否定所有ereader嘅價值
我唔明你講手寫同ms word 個point 係咩
手寫都係一支筆一張紙啫,加埋十蚊都唔使,仲可以自由排版改到啱,求其買盞燈又得,一次都係寫一篇文啫,使乜買電腦使乜買ms word啫
你答到自己點解要用ms word,咁咪答到自己ereader價值喺邊囉
我都係唔明你講咩
手寫同word
print 出黎同kindle 有咩共同點
你話方便啲?

但對我黎講唔make sense
如果要方便 短時間咁睇 可能係車度睇
點解唔用iphone

如果係長時間 固定地方
點解唔睇實體 或者print 出黎
咁你繼續慢透點解咁多人用ms word同kindle
print 出黎或者實體係好多時方便啲
又或者用iPhone 用iPad

我唔明點解要用e reader
我覺得唔方便 又唔好用
就算睇小說 我都覺得有啲唔方便
因為好難睇番前面果啲

睇工具書 搵嘢又辛苦
睇non fiction 又好難好多skip唔同section
scan 好多頁

我嘅意思係e reader 作為實體書 打印同埋電腦 iPad iPhone 嘅中間位
有啲兩頭唔到岸

講方便 實用 咁用番iPad
講閱讀體驗 咁點解我唔print 出黎睇

特別係睇report 好多時得pdf

所以我唔明點解要比千幾二千蚊買kindle

當然我淨係想表達我意見
唔係入黎踩場
eink mon 目的就係護眼, 電子設備就係為左快同file management方便
當然掉轉睇就eink mon 唔夠ipad快, ereader冇實體書嘅質感
你可以講ereader兩頭唔到岸, 但另一角度就係ereader擁有兩者嘅優點
可以做到paperless嘅方便同輕, 有電腦嘅file management優勢, 同時可以長時間閱讀
我依家講緊嘅唔止係kinlde, 係包括所有ereader

睇消閒書買kindle, kobo, 消費者就係為左唔想負擔帶/買實體書嘅重量, 但又想得到閱讀紙本嘅舒適
依家ereader有note taking, 書簽等好多功能, 俾人make自己邊頁重要, 閱讀體驗隨功能增加而上升
當然你講到手感質感, 實體書一定會好啲, 呢樣物理限制可能要去到感官潛入式元宇宙先會解決到
但電子書市場做到咁大, 事實已經表明好多人寧願犧牲質感, 換取上述嘅好處

至於PDF ereader, 通常都係大mon+貴, 出嘅廠少, 買嘅人都少, 但個市場確實存在, 否則唔會連amazon都出部scribe
本身就係專業市場, 核心用家係睇journal, report, 我自己有部A4 size睇journal
你問點解唔印出黎, 就係因為唔想印出黎
一來印出黎又煩又重, paperless就乾手淨腳
二來量大, 電腦file mamagement唔會想搵果陣唔知去左邊, 所以我用嘅係andriod ereader, 直接用cloud sync入去
豐澤paperwhite 賣$1099 定去price.hk 買水貨好似$800 左右好?係咪無分行水貨嫁?差$300
ching 好勁 出街都孭住printer + 6000 頁紙
仲有閱讀燈呀
50紙A4紙已經200頁書 甚至係成本書嘅量
其實好輕
除非你量子閱讀 其實二十幾頁A4紙已經夠你睇兩三個鐘
仲要勁輕 仲可以對摺
仲有出街就用iPhone 啦

要駁我搵第二樣啦
呢個又係另外一樣嘢我唔明
識發光嘅kindle 同電話有咩分別

我就係唔想係咁比嘢係咁照住我對眼 先唔用手機
而家kindle 又識發光 咁點解我唔用手機
無駁你 邊敢呢

驚俾你單手打死呀

不過20頁睇幾粒鍾,師兄估唔到你仲有閱讀蝿頭小楷既眼力呀
其實你試過print 書出黎閱讀未?
我就真係試過

十幾年前仲未有smartphone
當年追緊網上連載既翻譯小說
因為長時間對住個mon 睇書真係好辛苦
所以諗住試下儲埋一定章節後
返學前print 定一疊a4 紙,搭地鐵時睇

但係試過一次就覺得好on9
print 一疊100 張其實好快就讀完
小說唔係notes, 無重覆可讀性

我用學校回收,印過單面既環保紙黎print
都覺得係絕對浪費緊地球資源

你如果無試過既話,就唔好攞出黎舉例
一張紙擺到四頁 每頁三百字
啲字已經好大
所以一張a4已經係1200字
25張已經係三萬字
平均成年人每分鐘睇250字
咪啱啱好兩個鐘
中間都要休息下 思考下 highlights 去下廁所
其實差唔多
一張紙四頁,每頁三百字

你試過print 出黎睇未
依家個ebook+ereader市場咪就係用現實同你講, 大把人唔想拎果200頁紙囉
正如你可以覺得實體書好過電子書, 你一樣可以認為手寫信好過email, 你可以認為3310已經夠用, 唔需要smart phone
你有權利「認為」任何野, 但唔可以否定好多人唔係你咁認為
道理同邏輯有討論空間, 但「認為」並冇討論價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞