[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(15)暨交流區

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
其實 Kobo 香港同台灣個 store 既書係咪一樣架?

有 d 書,例如龍珠既實體書咁,香港係文傳,台版係東立,好明顯見到好大分別。
咁電子書同樣係東立出品,香港同台灣 store 買到既係咪同一個 source 黎…?
同一出版社應該一樣
咁就毫無懸念,全程投入 TW store 懷抱…
harry potter 反而台灣無 勁奇怪
如果台幣,應該會變機王
其實早幾年 TB 有 d outdate model 賣 400 人仔左右。
早一輪都有 d 清貨 kobo 賣 80 美金,
所以先確認下唔係忽然崩盤…
點解咁講?
話就話幾舊水 其實全部分開 幾十蚊幾十蚊咁俾你
依家71折仲抵
買平書25蚊咪抵過71折
買100幾200蚊書就71折抵啲
佢搵自己比較 舊版1299 依家岩岩出1200
我淨試過佢有啲書台灣有香港無
然後佢送個張卷for你香港用
入落台灣都唔知得唔得
你要買十幾本書先得
佢送$250 姐係會有10個$25 code
佢一個code對一本書
我試過本書低過$25佢唔入俾過
我意思係買啲30-50蚊嘅書
咁就真係幾平
當然都要有啱你
佢要25以上先比用
今日買咗kobo clara 2E
買左kobo libra2
睇文字真係無乜野
我由 Sony Clie 睇電字書開始
Kindle 完全無問題
仲係最好體驗
但睇 pdf 就唔使拗
一定 iPad
究竟點解個個講親pdf就一定ipad
係冇人知有專睇pdf嘅ereader,定貧窮限制想像
PDF A4 full size 你要買到12 - 13 吋
貴就唔使講
咁大部用來睇小說就晒氣
PDF 無彩色又係唔掂
細部起碼 9-10 吋縮放又慢
打橫睇掃落去一樣慢
你話點樣唔係 iPad 最好
貴唔係佢嘅問題, 係你嘅問題, 有需要嘅人自然會買
用電話睇小說嘅人一樣覺得俾錢買ereader係多餘
買得大mon ereader嘅人, 通常係職業需要, 睇大量journal, 公司report之類本身就係生產工具, 唔係用黎睇小說
有彩色當然最好, 但妥協到用灰階嘅人一樣會買, 始終ereader目的都係護眼
之於慢唔慢係睇spec, 我用緊boox lumi2完全唔覺得慢
都係果句, 就算慢都好, 你忍受到而且有職業需要, 始終都係會買
用ipad比pdf ereader係冇意思, 正如用電話去比kindle, 根本兩樣產品黎
貴只係相對個size而言
不過都唔會貴過部一皮野嘅iPhone
iPhone 通街都係所以其實都唔係貴
係睇 pdf 來講 e-reader 唔係對應產品
即使有唔少公司嘗試去做
但我都覺得係失敗收場
將來係點無人知
但係依家來講基本上無競爭力
文字漫畫 e-reader 最好
PDF iPad
係睇 pdf 來講 e-reader 唔係對應產品
你冇需要=所有人都冇需要?
你覺得無競爭力, 純粹係你冇呢個需要, 否則唔會仲有新機出緊

ereader成本基本上係晒個mon到, 去到A4 size貴係正常
加上本身呢個市場就好細, 出貨少搞到更貴
佢可以減價當然最好, 但你職業需要要睇大量pdf都係要硬食
我日日都用緊, 亦有好多frd有買, 由文石到sony都有
貴其實唔係大問題
因為佢唔係真係好貴
我當然唔等於所有人
但呢個係偽名題
因為咁你只可以討論物理定律

曾幾何時我要睇大量paper
時空轉移到依家我都唔會用 ereader 睇
可能會用 ipad pro 大 size
因為paper 有唔少好長
scrolling iPad 無敵
睇 commu 個啲兩版紙 a4 ereader 可以勝任

不過你話工作需要
我相信你會選擇最適合嘅產品
我冇需要scrolling, 一頁略睇都要十幾廿秒
跳頁快慢就睇spec, 我用lumi2基本上係即時

如果budget得兩三千樓下, 咁真係只可以揀ipad
但budget鬆動, ipad只係一個option, pdf ereader同ipad唔係互相取代嘅關係
我有12.9"ipad, 亦有A4 size ereader專用黎睇pdf, 另外仲有一部6.8"ereader睇小說

我最睇唔過眼係, 每當有人問咩ereader可以睇PDF, 個個就叫人用ipad
如果功能少/慢/貴, 就係買ipad嘅原因, 咁點解仲要買kindle? 直接用電話睇咪得
如果你覺得自己睇書多, 想護眼, 所以買kindle, 咁點解睇pdf嘅人唔可以想護眼, 所以買部pdf ereader?
有冇需要係當事人決定, 唔係我去決定, 我只係俾意見, 話佢知優點缺點
我覺得remarkable係垃圾, 但寫page1個list果陣都放埋入去, 因為我知有人鍾意用, 真係有人因為個筆觸而去買
我冇需要, 唔代表呢個世界所有人都冇需要
一般而言,點都係推 ipad。

留意 "推介睇 PDF 既 device" 同 "推介睇 PDF 既 eink device" 呢兩句係有非常大既分別。

正如有人問買 Android 定 iPhone,買乜野電腦好,
都一定係買 iPhone 同 Dell 廠機。

簡單黎講,就係怕煩,加上 iPad 性能好,
點會特登走去推隻九成九輸既 product…
咁成個post摺撚左去啦,kindle有咩比得上iphone
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞