[選擇困難症]買唔買Kindle/Kobo好(15)暨交流區

1001 回覆
26 Like 1 Dislike
細個我都試過, 老豆公司可以免費print, 幫我print一千幾百頁
成日睇睇下唔見左中間頁數, 或者掉亂次序
大個少少有零用, 返pt有錢就買實體書
但實體書愈來愈多, 冇地方放, 加堆工作需要做研究, 成日要拎一堆書, 又重又難拎, 最後full paperless, 依家爽到返唔到轉頭
新年就讚下佢算啦 咪同佢認真

Btw 有無人留意 bigme 同 lenovo yoga paper?

我見Kobo Elipsa都係3k 頭
HKJLJYK9 送俾有緣巴打
睇pdf嘅話, Elipsa性價比應該最高
識發光嘅Kindle同電話真係好有分別

唔明點解你對ereader咁有敵意,不過作為一個曾經好鐘意印文嚟睇+極愛紙本書嘅人,由storage到方便性,iPad + ereader 真係冇得輸嘅組合
我覺得ipad 睇書都係唔得

此帖由ipad 發出
其實我好鍾意amazon 個書庫 但kobo 內既中文書同特價太多 結果儲左堆 kobo 書
唔係睇pdf嘅話,點解要買elipsa
不啦 我都有大量pdf 睇

而且 kobo 啲書都有好多係sup9 layout 同pdf 類同,轉入kindle oasis 後 睇L 死人
過來人,如果係工作需要睇大量pdf,建議唔係浪費冤枉錢,直上A4 size
目前都係ipad pro 度睇Pdf多,但真心書都係用eink好啲,A4 size 除左貴仲好似有啲太大 所以比較想入部Elipsa/scribe為先

我用過三部Kindle> Kindle 2/Paperwhite1/Oasis2 除左kindle2借左個小朋友整壞,PW1/KO2 仲仍然好好狀態,所以本身都幾鍾意amazon product,但佢又無KOBO 咁多中文書買喇,同埋amazon eink 發展真係好L落後下
A4 size都唔會坐車拎出黎睇, 本身呢個size都係預人辦工用, 目標用戶係睇大量pdf report, journal嘅人, 唔係睇清閒書
呢個post成日有人一講pdf就叫人用ipad, 呢班人好明顯就唔係睇好多pdf, 真正有需要嘅人係願意犧牲少少功能速度, 換取護眼優勢
所以上面有人講買kindle不如印出黎睇, 我一啲都冇動氣, 因為對我黎講, 每次講親pdf ereader, 相似嘅論調都重覆出現
!? 我有份讚條友架

ipad 我都無拎出街啦 係心理上想買 kindle product 但又想入kobo ecosystem
Boox 唔係強国野應該會狗沖左
用左4年boox, 依家真係用慣左
冇計, A4 size android ereader得佢出, 仲要硬件軟件做工都算係幾好
我平時斷網用, 又唔會裝通訊軟件, 硬食
我多數用Libby睇雜誌

順便介紹下Libby,係Overdrive嘅app,有香港圖書館證/身份證登記圖書館acct就可以借唔同書(主要英文)同好多好多雜誌,絕對值得用最重要係公帑比咗錢,免費嘅!
姐係Kobo Readmoo先用得?
IOS & Android
Overdrive = Libby

可以借書!
嗰書庫你睇下先諗
用Libby app睇雜誌就爽
借書我真係冇睇過
但係睇唔到雜誌
次次都login唔到
2年前買咗部kobo libra
後尾發覺三樣野
1. 屋企冇其他野用micro usb,特登用佢好唔方便
2. 唔知係kobo問題定點,搵書唔似window explorer咁直接排
3. load epub有d慢,今日見到網上有人話kepub快好多

想問巴打們點用開
真心想睇你print 過幾多本書?

有冇圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞