Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
巴打 介唔介意講多少少Funsion同Director個分別 因我唔太識 唔該哂
其實我未用過
不過好似係

一般喺router Apply VPN , 當住用NordVPN 先
Apply 完, 所有裝置都會入經 NordVPN再出街

TUF 系話係電競, 有啲人可能想直連server 唔想經 NordVPN
咁 Vpn fusion 就可以喺router 層面揀咩裝置要經VPN 行, 例如剩係揀屋企啲IoT 裝置

VPN director 好似話係差唔多的野

利申: 兩系列都冇, 用AX55U only
好奇怪, 部電腦駁lan線只有10m以下(1000m plan), 但電話連wifi就正常咁有4xxm, router Linksys e7350新買幾個月, 已經熄咗半個鐘再開都係咁, 已經check過晒d線有冇損壞同插過晒所有線都係咁, 究竟係乜嘢問題多
有冇試過換Lan 線
今朝先開始係咁, 一陣去買條新線試吓
1000m plan應該買cat 6線? 定7or 8?
巴打set 1個 auto 定分別set 2.4 & 5ghz?
唔該晒呀bro, 試咗應該係條仆街lan線, 平嘢用咗幾年就壞
cat 5e或以上就OK
有錢同埋方便以後upgrade 咪直接買條cat8 唔洗煩
唔該巴打講解 十分有用 我再上網查多少少資料先 感謝
又係最基本自己能夠做到的 diagnostic ...
試下pc lan 線直插 modem 先, 再排除某一部份的問題..
問題已經搵到, 係條仆街lan線
我用緊1000mb 上網都係set 1個auto wifi 6 device 基本上都去到7-8xx mb , 直連pc就去到9xx mb 係一開頭唔慣唔係default 出2.4 & 5 ghz
三頻mesh 係速度快啲同穩定啲,範圍都係要睇天線數目規格
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞