Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
sold by amazon 都會唔係?唔會買完返去係英規3腳掛 雖然好多都有齊轉插
以ax86u 做例子
amazon usd 250
mx4200 單機299(唔知點解咁貴)
雙機 375(價錢正常返)
但香港價豐澤ax86u hkd 2500 mx4200 1650
我估係價錢差距所以美國少d人用linksys
Mx4200 上個禮拜減價雙機$260但slickdeal提都冇人提就知linksys幾受歡迎

至於水貨果方邊 如果兩腳就係行咁行啦 真係無研究
2手放左佢再換 2部alien/orbi囉
我覺得都係價錢問題啦
香港linksys 普遍同spec 平過asus
美國就asus 平過linksys 估計linksys係美國冇價錢優勢
計mesh 嘅話又有eero 更高性價比
自然少d人買linksys 同討論
mx4200 呢度都係因為價錢match 巴打嘅筆值先多推 有時仲送coupon
咁大約1500筆值咪mx4200 係性價比較高
單機都有推ax56u / tuf ax3000果d
香港買linksys有齊國際轉頭
但uk嘅linksys得英規
啱啱google 上面提過嘅slickdeals
見到250usd 有2部 asus ax6100
呢個價位真係吸引到癲
應該打低哂所有對手
咁奇怪
係咪歐盟d 環保法律定係電器法律問題
買咗 但未到

但好似要兩部插線先有wifi6
要去到xt8 先有wireless mesh+wifi6
哇屌 睇返原來有古惑
4天線係ac wifi嚟
不過計返價錢都買得過嘅
wireless mesh嘅話就相對弱d囉
1000蚊部ok啦
中左個數字陷阱添
所以數字上嚟講mX 4000好似好啲,不過只限數字
新手求救🙏🏻😥😥
岩岩買左 linksys 4200
裝左 linksys apps
揾唔到係邊可以自己設定頻道
Switch 遊戲機要自己設定頻道先連到5g
而家得 2.4g
我都唔追wifi 6 2000蚊嘅話我都會揀呢部 ax92u
switch 應該係只有去到36 咁上下嘅channel
所以有機會auto左3位數嘅5G channel 而見唔到
跟返上面咁入 web版admin page 再ca 就有得自己set返
Thx先

呢4個都唔見有得 set
右下角撳咗CA先
得左 祝你快D溝到女
本身用緊orbi rbk40
請問各位升級的話,rbk752 定等wifi 6e 好
有冇6E 機/有冇計劃換6E機 冇就6/再等6e 中低階出
Orbi 6E 得攻頂標價成1000美。行估計7000以上
明白,請問如果用6機的話,係唔係就算用wifi 6e 都好,都係同wifi 6速度差唔多㗎
6機唔 support 6ghz 即係用唔到6e 賣點
6同6e 同天線/bandwidth 之下速度冇變 係用既 channel 唔同
明白,唔該晒巴打
本身做晒功課都諗緊Orbi RBK352定比多少少買新款Linksys Atlas Pro 6好
兩邊都有人斷線問題鏟到上天
真心唔想出共碩/大陸牌子,似乎最好已經係呢兩個牌子揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞