Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
而家用緊R7000
未壞之前其實已經好滿意
依家部嘢終於壞 諗緊轉唔轉mesh好
budget大約$1500
掙扎緊RBK352定RT-AX3000
見價錢差唔多嘅話mesh個spec好似差過單機單機
如果本身用開單機都cover到全屋嘅話
又好似冇乜理由轉mesh咁
想問下雙頻Orbi RBK352買唔買得過?
本身係HKBN1000M 寬頻, 房有拉LAN線,擔心緊AX1800放完出嚟wifi速度仲有幾多?
如果WIRED MESH係咪XD6夠用, 唔需要XT8?
而家問題暫時解決左
新router直插hkbn個modem都已經用到

但速度同舊既冇乜分別
用iphone xr 試速度最快都係九十幾Mbps

有冇話應該點set可以行得快d?
thx
我係用緊hkbn 1000mb的
換咗條線佢
有問題所以限制咗100
我見有外國REVIEW寫到WIRED XT8有問題

Over additional testing, as it turned out, the XT8 might have an issue with wired backhaul. Again, it seems the system was tuned for a fully wireless setup and a firmware update might cause problems when you use it in a wired setup — you might need to reset it and set it up again. Though the issue hasn’t been consistent, to be sure, it’s better to use it in homes that have no wiring.
唔多wifi 裝置用ax1800 有線backhaul 係夠用既,分機正路都行足wifi6 速度
另外睇你有冇裝置需要行2.4GHz, 因為orbi 冇得拆開ssid 有機會連唔到
500尺屋
一個人住 四部device

寬頻測試左 900/900

想買個ax router
咩型號可以食盡1000mb?
Ax55 係咪搞唔掂

用緊部laptop同埋Mac
Laptop 可以換上網卡

唔係住喺香港 呢邊呢router貴香港最少5成

有冇介紹

我見頭一頁有啲推介 但我唔知我500尺應該咩型號就足夠
嚟緊買新router
屋340尺左右

暫時睇啱RAX20和RT-AX58U
睇見#1評測網RAX20都係最高

想問兩者有咩分,有冇師兄用過可以講解下

budget 都係預$1500左右
AX4200會唔會成日斷,好似好多巴打唔鍾意linksys
我呢邊 ax55 為返條數都千一蚊港紙
Amazon都八舊水
其實水貨同行貨除咗保養係咪冇乜分別?
MX4200 *2
MR7350 穿牆唔掂
隔1幅牆 750mb > 80 - 90mb
隔2幅牆 750mb > 10 - 20mb
400尺開放式
9xx mb upload/download
五部devices

以下呢兩個型號邊個適合我多啲?
ASUS Ax55 (909hkd)
ASUS TUF GamingAx3000 (1362hkd)

唔係住喺香港 價錢貴啲
另外睇到某啲型號可以拆ROM
好似係Ax3000

考慮埋呢啲因素應該揀邊個型號好
點解AX5400會仲平過MX4200? 唔係新款黎咩?
Tri band vs dual band
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞