Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
AX1800 用唔盡1000M咩??

PS:唔識
屋企200m
speedtest出黎94m

正唔正常定係要打去同客服傾傾
換線先,唔得call維修
support easy mesh嘅咪得
不過暫時有easy mesh嘅都係伏 同冇人實測過係點
唔建議
計理論值再除2就唔夠
我個人認為唔洗點追求呢d速度
不過4天線機款個覆蓋一般都好d
就算有160mhz 都係用唔盡電話通常得 80mhz 上限得1200 部份三叔機好似有160mhz
1200 打半快極都係700-800
synology 部新機rt6600ax 終於到貨啦
你指入屋wan 線?
入router條lan 線
想買黎試下,不過好似無貨
好似到左貨
首先啲數字係全部channel加埋,但其實每次你只能用一條channel,所以唔可以咁計

ax3000 係 574 + 2400 (同埋LAN線1000M)
ax1800 係 574 + 1200 (同埋LAN線1000M)

基本上你個速度就係上面3個channel睇你點排列組合,

咁就引伸到下一個問題
你用咩連接兩部router,同埋啲device用咩連接副router

如果你用LAN線連接兩部router,ax1800出嚟最高速度就係 LAN線1000M 同 WiFi 1200M (Wifi 1200M 簡單嚟講係慢過LAN 1000M)

如果你用 5G WiFi連接兩部router, 咁ax1800出嚟最高速度會係 LAN線(受5GHzWiFi限制)去主router得WiFi 1200M ,WiFi因為用咗5GHz連另一部router,所以其他device只有574M WiFi
點解暫時唔好用160 Mhz? 我見好似都快左接近一半 比起80mhz. 定用160 會無咁穩定?
等緊佢平過2舊水先玩
可以咁講
三頻機唔好買Orbi
Why
佢第三頻係無線專用,你插咗線佢唔會放返出嚟,等於買咗雙頻機
不過唔係叫你唔好插線嘅意思,插線一定最好,只係唔好買Orbi
咁如果我想咁放

廳Modem -(lan線)- 廳router母機 -(lan線)- 書房router子機 -(可能無線)- 主人房router子機

因為modem位同書房router位置好大機會郁唔到位所以我有機會再買多一個子機放喺主人房

咁3頻應該仲有意思?
係,不過唔知你書房同主人房幾遠,如果隔一間未必需要放多一部
原來netgear靜雞雞出左6E價錢

https://netgear.anlander.com/products/nighthawk-raxe500

HKD 5420

https://netgear.anlander.com/products/orbi-rbke963

三件裝14600

二件無價錢
5420 係咪識飛 都係叻雞 少條6g rax120 先2000中 高通U
再唔係 broadcom rax200 都係3000中

仲未計水貨

Orbi 個價更加 cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞