Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
舊router 本身放邊?
廳入房條光纖/暗喉有冇權修改?
有冇lan socket?肯唔肯拉明線?
買左隻asus ax 55 用macbook成日斷線(之前個個router都無呢個問題)即刻reconnect又無事 電話個d反而無事 係咩玩法
兩房 唔用mesh
只放router 係廳 房(隔兩幅非主力牆)有無問題
磚牆 有機會得嘅
請問我屋企450呎 暫時睇岩ax82u, 有無邊款可以比較?
TUF-AX5400 / MX4200
咁呢三款你建議邊款好啲?
嚟緊想自己間房裝個5g home wifi 插SIM卡果隻
有咩型號router推薦
Linksys 5G
冇光纖? 有冇試過係咪收得好先?
Q1: 同modem 同一間房,所以傳唔到去電視
Q2. 呢方面唔太清楚,點樣先知答案
Q3. 冇lan socket
Q4. 拉明線係因為要用mesh wifi? 明線係咪要搵師傅搞?
本身屋用緊hkbn 100mb
而咁岩住緊果到1000mb plan full晒
lan 線等等所有野都係勁之前耐裝落
如果轉plan換線就太麻煩
依家電話用smt 收得算唔錯
5G 未必好過 100Mb
穩定性 延遲 價錢 FUP
5G+100M > 100Mb > 5G
其他6e機究竟被邊到阻住左

仲未見影
TP link 出咗AXE
不過不了
奇怪,上星期SPEED TEST仲有9XXmb,而家就得2xx點都過唔到300

iphone ipad又係,下載點都得2xx,但upload有6xx

reset過一樣關唔關混用5g頻譜事?
2 果個蓋面有冇HKT / PCCW mark? 冇就可能係自己嘅,改個modem 出返廳 然後用返果段拉lan線

4 肯拉明線套mesh 就易擺d囉 可以wired mesh, 你個情況wireless mesh嘅話可能要主人房對住廳咁擺 不過都唔太易收到好
買左部qnap qhora-301w,用緊netvigator開ipv6 ,但set dhcpv6 就拎唔到ip, set SLAAC 拎到ip 2404字頭,但上網check ip 個個網都話無ipv6 , ofca speed test同netvigator都話無ipv6,請問冇冇師兄可以指教下
有冇咩特別原因要用IPv6?冇就真係唔好搞,幾年前試過PCCW 開IPv6搞到一鑊泡,要打上台reset返用IPv4

想請教下以我間屋為例子應該點駁好
用hkt 1000M(入線位無得改)
廳會駁tv & ps5
房會駁pc
應該係買單router好定係home plug/mesh wifi?
因為平時用開asus router 都有開ipv6 , 有d iptv 都要用ipv6先睇到
Asus eva router 係咪香港無得賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞