Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
如果買ax86u 係咪會冇升級感?
絕對有啦 但唔用2.5gbe 不如用ax86s 夠
除非你想裝埋adguard home , wireguard 落去
86s cpu低一格唔太建議 唔要 ax86u直落 ax3000啦
香港幾時有得買 Dream Router
試吓插lan 1
是咪全線型號總之有merlin 都可以做openvpn server?
之前early access 根本冇見過有貨

插完lan 1有閃,隔離繼續長著紅
panel上個狀態變左尚未連接網路線
斷lan 線, reset router, off router, 熄modem, 隔1分鐘開modem, 插返router WAN lan 線, 開機setup過
如果唔得 睇返有冇插錯modem port
再唔得嘅話 睇下有冇得用usb 更新fw 然後再重覆以上步驟一次
都係冇好轉就保養換吧
其間保留相方便d同保養傾
early access咁抵買都算,但想比正價買都有難度
試過都係長著紅燈 另外唔知係咪我掹出掹入條光纖太多次搞到連個los燈都著埋紅色 屌好撚嬲 聽日叫師傅上黎望下睇下咩事 睇下需唔需要換鳩埋個router

屌 谷鳩氣 隻ax3000買撚左兩個月就咁樣 垃鳩圾

唔該哂兩位巴打
光纖唔應該搞㗎啵
可能斷左
搞左成日乜線都掹下插下唉 正傻閪
如果屋企300零尺,router 同電腦淨係隔一道門。實際使用上係咪用ax3000同ax82u分別都唔大?
應該係
除非你張wifi card 係4x4 不過好似市面係冇
ax3000 啦 一千內算幾好
刷埋merlin
如果屋企係300幾尺
眼鏡房
Router 放廳 [門口旁]
1000mb 係咪揀返list 500+ 果三部其中一部都ok
請問有冇巴絲入過Synology 隻 AX Router?想個佢軟件有幾堅(有意用NAS)
想問下linksys用電腦開個smart Wi-Fi 個網
見到分左2.4同5G兩個
但係2.4g個個灰色左
有咩方法可以開番?
而家search淨係見到5G

屋企大概400尺,router 放紅色位,一隻linksys mx4200 好定ax 3000好🤔
幅咁厚尾房仲收到咩
冇咁厚都要行mesh 啦,又唔係木板間
牆唔厚 唔係石屎牆就 1部2天線都ok嘅
至於去唔去到你心目中嘅速度 或者覆蓋得哂d 角位就視乎仲有冇其他野擋住
cap圖睇睇
正路tick左個checkbox 就係on/off
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞