Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
LINKSYS ea9350係咪廢機黎
屋企人買左番黎但成日斷線 用緊普通cat 5 cable HKT1000mb plan
Cat5 ??? Cat5 得100Mbps
個戇鳩Auto update 有BUG
關咗佢再試試
係咪要用app login搞個router?
你鐘意啦
入192.168.1.1都得
想請教下,Linksys Velop如果3隻都有線到,副機果兩隻可唔可以做ap mode?有冇roaming?

傳左美國都收得差
但係主要係一部電話收得差
另一部電話收得幾好
想問下MR7350點睇邊到有無開Qos
同埋點樣分番開2.4g同5g
無線set up完插有線就搞掂
而家用緊隻AC86U 之前個2.4g radio死死地 已經要用隻舊N router做AP
而家個5g 都懷疑收皮
我應該...
1. 3舊水買隻支那紅米ax6s router刷openwrt 做ap 再頂到wifi 6成熟啲
2. 成set 換過 budget 兩千咁上下

Use case:
有nas 不過得1g 未有2.5g 需求
Ac86u 做緊openvpn server
電腦主力機用ax210
有一部mac mini m1 都係行wifi
有一部proxmox 可以做soft router 不過未買lan card/switch
300尺冇咩厚牆
接近20個 clients
電話全部iPhone 冇其他牌子
有smarthome devices 用2.4g
我等佢可以mesh 番舊型號先買,BTW 而家係咪街仲未有貨?thanks
mesh 未用到住 等rt2600ac 出1.3 就可以有
我屋企唔大 所以一個已夠
依家街有貨 但正價
正價係貴幾多?我用緊2600,房都要Mesh 先收得好小小,所以我無訂到😿
好正
其實我用完覺得唔係為左wifi 6 真係唔好買
忠粉價錢黎
我寧願你收二手買rt2200 做mesh 算
如果你唔要求用mesh 既話
一般般 我想用番ax86u
係Synology MR2200AC 做mesh 好啲
如果純粹想cover 好d
s記fw好過x石啦
有冇試過reset 再刷merlin
同埋ac86u 熱 淘個風扇比佢冇死過
需然x石本身唔差
但係s記更好
好正
一般般 我想用番ax86u
其實都係為左 vpn plus 同用開有感情。加上部2600, 某幾條WiFi channel 好唔stable… 所以想換。
我手上有ax86u 支版 +merlin
s 記rt2600ac
s 記rt6600ax

簡單講幾句 用左幾日
講wifi 強 係ax86u + merlin +轉美國區, s 記wifi 無論轉美區定香港都係差少少 , 5.9g 香港用唔一n
要SSL VPN 大陸翻牆 請買S 記
問題RT6600ax ssl vpn 速度同舊機一樣甚至差唔多
ax86u merlin 可以加adguard home ,wireguard , firewall 用
ax86u 同佢有單2.5gbe 插
但買隻usb to 2.5gbe 插usb3.0 可以做成雙2.5gbe 插
s 記cut 到得番單一usb3.0
插左usb 又冇得用4g 手指 (可能你唔用)
最白痴係用2.5g lan 又用唔到dual wan (因為共用)

簡單講 如果你係s 記忠粉可以買 , 要用ssl vpn 可以買
但用上一部差唔多速度 4核唔會快左
鐘意簡單介面買s 記
鐘意專業setting 同wifi 強啲請買ax86u
有咩問我再講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞