Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
入router條線
香港買 thx
我試過類似情況,係條線出事
2部咪夠
#1,2 $1500左右好夠用
modem 去你Wi-Fi router嗰條線甚至係你router 去電腦都會有影響,我試過如果唔小心開咗bridge mode

例子 我asus gtax6000 開咗無線接駁咗netgear rax120

咁成個connection嘅速度呢就會減一半

或者用啲雞線,會突然間又1Gbps變成100Mbps
你要不斷係咁整嗰個插頭最後我發覺都係真係線嘅插頭問題
同埋如果你買線嘅話,我覺得要買個靚啲嘅插頭嗰種同埋唔一定要好長嘅夠用就OK
其實4200你都用唔到4200的

佢哋呢啲數好呃人㗎

佢係用5G加埋2.4Ghz
個理論速度
1000mb 用linksys MR7350 定 netgear Rax30好?
新買左部MX4200,單機用,分開左2.4G同5G頻道。今日連落5G嗰啲全部變到好慢,連lan冇問題,最後發現將5G再分開做兩條頻道之後,第一條冇事,第二條就得幾十甚至幾mb。有冇師兄知咩原因?係咪部機有問題?
而且宜家連第一條比起第一日冇分開頻道嗰陣都慢咗。
見到D 台灣仔好認真咁測速就想笑

想問下大家,用HKBB 1000M﹐個router 係廳(HKBB俾既蜘蛛俠嗰款)﹐另外有兩間房都預留左wan線位。
打算用ASUS 既XD4 router﹐咁我想全屋都mesh到,應該一房擺一個連wan線就得,定要買多個連埋聽嗰個先得?
冇辦法,基建問題
佢哋攞100M嚟test Wi-Fi 6 旗艦機種
跟住話接收好快好好
Wi-Fi5 低階機一樣有咁嘅效果
Disable HKBN Wi-Fi
放一隻喺隔離,另一隻放入遠果間房
Set up好再放入房插線
點樣disable HKBN 嗰隻?
個接駁方法係廳嗰隻XD4駁HKBN攞Wi-Fi?
房嗰個XD4應該經lan線駁廳既XD4定HKBN既router?
你睇吓機身有冇掣,再唔係打上Hotline
HKBN > XD4 > lan > 房XD4
想避免Double NAT 嘅話XD4 set to AP mode
我而家係兩間房各有一個land 線位駁出廳,係未唔可以做到每間房有一個XD4而全屋mesh到?
理論上穿一次牆信號仲好好
間間房都放效果未必係最好,所以點解話分機放尾房
好的,謝謝你
改wifi channel
其實內聯起個iperf server 做iperf test 都得…不過真係好少見有人review 會識咁test
咁我覺得佢哋有心係值得肯定嘅不過佢哋嘅上網網速好似好慢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞