Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我5年前用緊佢都未壞
而家係咪只會買MX4200唔會簡MX4050? Thanks~
基本上MX4200 已經replace 左MX4050
香港正常用冇問題 我都未壞
我諗如果你20隻devices樓下的話應該冇事
但移民到英國搬大屋後通常呢度啲人會興整好多IoT嘢
燈制,Google Home speaker嗰啲
夾夾埋埋連緊 50幾60個 devices 開始有問題
最近換走咗佢
谷9氣一野俾貴少少換隻商業級AP順晒
電腦白痴一問
屋企四百幾尺,想轉用mesh Wi-Fi
請問rbk752同852爭2k,質素係咪真係爭好遠
美水睇清楚火牛係咪得110V
400幾其實未必洗用mesh, 建議asus / linksys 單買一隻唔夠先再加
Linksys 出6e未
唔該大佬,因為本身用緊大伏嘅netgear rax40,房收得好差,咁啱公司有資助買電腦野就想換router,咁我睇下單一嗰d先
隻火牛嚟講佢嘅標示係
但之前睇forum講應該冇分別 (即係實情佢隻牛係110~240v)

https://community.netgear.com/t5/Orbi/how-to-use-Orbi-RBK23-with-110v-only-in-240v-countries/td-p/1965456
各位
想請教下有無dual wan router 推介for 2x1000 plan

本身用緊rbk752 有wan aggregation
但modem又唔support LACP 用唔到另一條wan
想睇有無啲咩solution 推介
應該得一款玩到
QHora-301W
當然啦,講緊唔使特別手動嘅情況之下
想問大家如果500尺左右想單買一隻router大家會推薦MX5501定MX4200? 而MX4200優點係三頻?
仲推Linksys...廢到仆街 成日斷
我兩年前買左rbk40 ,成日會自己斷十秒,之後自己連返

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=110&t=5689720

上網爬文,set channel,更新都無用
好似好多orbi 都係咁
我上面都分享過
要睇下你幾多 device 連
anyway 你去 debug.htm 望下
睇下 U 同 Ram 正唔正常
唔知關唔關事 但想問下 點解部電腦用lan線就上唔到網 但用wifi又上到 唔該哂
家用router 隻隻牌子都有機會斷線,唔止係Linksys 既。。。之前同其他巴打都講過Linksys 只係E系列firmware 比較差,MR/Velop 都好穩陣,基本都係主推MR/Velop.
同埋呢到好多巴打都係真用家,AC/AX 都一直用緊好穩定,好多人就算有問題,我地建議改setting都真係有改善,根本唔明你地係到屌乜…
請問dlink 呢個牌子有無問題
咁推咩好呀
有冇咩好選擇
lan線係咪爛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞