Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
四五年前唔識野 , 果陣淨係以為tplink 係好野
諗住買list 果隻asus rtax55
得閑研究下
個個有得改google
我建議唔識既又有錢一律買synology 牌子router
再多啲 budget 可以Unifi 全家桶(router ap 一set過 /ailen
unifi 好似都唔易用 有本事買佢都識唔少野
間廠而家專心搞Dream Machine
偏向 nvr + router + poe ap
鋪頭用應該唔錯
家用就唔太啱
Fw仲有好多 bug.

唔知真定假
U 記唔開 protection 嗰啲其實都係 plug and play

冇空間唔一定要上到 dream machine 既
可以 edgerouter / 用 mikrotik base model 做 router + u6 lite/u6lr/u6 pro
唔搞特別嘢 正常用係冇 bug 既
最多份笫一次 setup 要摸下
用緊,真心唔錯
計番唔要求高買番舊一版rt2600ac 已夠用
玩到mikrotik edger 已經唔係普通人

Ailen 咪一隻過 係貴同冇2.5g port 啫
Wifi 冇伏
ailen 你地話要買美版先有三頻抵啲 成三千幾不如買mesh 算 睇睇下其實synology 隻新機其實唔貴
穩定firmware 唔貴啦 係出得遲
如果同 ax86u 同期出會再好賣啲
其實d 機單頭 2.5 真係唔知想點 啫係點 又要買switch ?
For 人玩2.5g wan 跟住有快wifi

但單頭有switch 其實都係伏伏地 wan 都係1Gbps 跟住 內聯 2.5Gbps 兩個 rj45 2.5gbps 其實都可能要switch

如果內外都要 2.5gbps
起碼都要 1個 sfp 再加 1個 rj45 2.5gbps
所以點解咁多人話買 mikrotik rb5009ug 好抵玩
問題set mikrotik 真係好難
要睇埋書又要本身識network 野
踢著+ basic firewall 上到網唔難 做到依一步其實都夠好多人用

跟住按需求開其他 function
姐係平定貴?
我都摸索緊隻MX4200 (1隻當router用)
用緊PCCW 1000Mbps
有得拆開2.4同5.0嘅
但無論拆唔拆
iPhone 同 M1 MBA speedtest
喺正router隔離多數都係得350-550Mbps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞