Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
問左好似香港無
PC 行Wi-Fi? 有lan 線位?
你個則有機會一部得,係主人房可能差少少
有咩iptv 好睇
Pc想行lan 但要等師父黎睇有無lan port
新樓好麻煩 d野收埋哂
lm
轉server test 都一樣?
單一隻用無太大分別,但如果之後加mesh 就MX4200 3頻好啲
fast.com都一樣,最高得300齊頭

明明上星期仲有9xx-1.0Gb
咩router
mx8400
分開5G wifi 去test可能個數字會靚左
不過我認為如果感覺唔到慢係冇需要分開
唔該巴打 屋企唔係大 所以唔會加mesh 應該照買ax82u
因為上星期甚至之前用ac68u都係顯示到9百幾mb,而佢點都係去到300就無得再上先覺得佢好似比野限制住左咁
priority果d 無謂野有冇熄到
返到屋企望下先

連Wi-Fi都得2百幾,用iPhone12pro,連左5G
23號仲係正常
app speed test係test個頻寛,not wifi speed
wan speed
我電腦speed test 同fast.com都去到果個數

係呢幾日最盡300,齊頭,多0.1都無

一陣睇下setting先
有冇必要課synology個款wifi6 router 定買2600算數
設定如下,應該無特別郁過入面D野
Disable IPv6
請問呢個係咪改setting / update firmware可解決嘅問題?
打算買但見到即刻縮晒
答你唔到 因為暫時都未能夠整合到一個斷線原因出嚟
果d解決方案變相都係博下
理論上router 買返嚟唔好update fw
除非真係出事先會試下update
至於改setting 解決到嘅機會更低
一般都係叫用家reset 再setup + restart modem 等佢自己好返
另外就係暫時都未見到有家用router 可以擔保唔斷
呢句用意都係提醒下大家要花d時間了解下個產品情況
好詳細
多謝你嘅解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞