Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我就係唔知點解會咁
可以set嘅嘢唔多
試過拆開2.4同5.0
再連5.0做speedtest都係咁
但WAN to LAN 同電腦插LAN線直駁router
都俾足~950Mbps
一時時d notebook/電話連AC86U會收唔到DHCP OFFER package(開wireshark cap), reboot 完router又無事,係唔係個router 太廢handle 唔到禁多device
其實新個部Linksys Atlas Pro 6 mx5500
雙頻有160MHz仲快

子機出lan都去到1000m

差在你接收wifi有冇160Mhz上頂
暫時睇啱netgear RAX50 和 asus ax82u
有冇師兄請教邊隻抵玩
或者有冇其他可比較?
熄QoS, priority, WPS, 可能係測速果陣會快d
傳輸地區轉美國, 揀d少人用嘅channel, 5G channel 可以就揀3位數果d
orbi 同規格有可能快d 自己揀鐘意嘅機款
會wired mesh 先揀呢部
否則都係mx4200 好d
160MHz 係1Gbps 寬頻同5GHz 底下係同80MHz 無乜分別,同埋如果好似MX4200 咁backhaul 4x4 天線 80MHz 分機出lan 一樣去到接近1Gbps, 但相反MX4200 cpu 的確係快啲同埋多一條1200Mbps 既5GHz 分流
依家好似冇晒AX82u, 轉左tuf ax5400, 呢隻千中都抵玩
Linksys好似冇/default熄咗QoS?
冇開priority
啱啱試咗揀美國
channel用佢個app個finder搵最佳
都係一樣
同埋唔知點解Wi-Fi mode冇得揀ax
得mixed, a/n/ac, a/n, a only揀
唔知係咪正常
我想講係RAX80, 打錯咗
btw, 唔該哂
俾老母用 $1000 內係咪華石 ax55 夠晒
地方唔大 唔多機 夠啦甚至我會話乜都唔搞 ac 都夠
只係 ac 依家全新唔抵用

咁rax80 一定好啲,睇你多唔多devices 用
有玩smart home/多舊 device 就最好揀有得拆開既

其他情況仲ok
分機唔多wifi devices 就唔大分別,多先大分別
lm
上面只係講接駁方式嘅唔同, 唔使理
視乎你想單裝置速度快,定係多裝置速度都快
Atlas 極限速度高, MX4200 多頻可以分流裝置
Wired backhaul 兩部都可以考慮
比我買二手 ac68u 刷merlin 比老母用算
AirPort Extreme 啦靚仔外型
airport extreme 係穩定靚仔 但效能就應該ac86u
乜柒都唔使煩就梗係apple
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞