Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
MX10600 到手玩咗4日
mesh之後間房wifi 終於爆格+串流係理想速度
之前隻r7000要手機向門口先收到5G wifi 串流成日要等

不過setting相對上少好撚多
btw想問下wifi 預設係咪 2.4G+5G合併
有咩好處壞處
買NETGEAR MESH ROUTER水貨有冇問題,除左保養之外
見AMAZON 好平
https://www.amazon.com/dp/B01K4CZOBS/
係合埋
理論上識自己因應訊號強度轉去2.4G保持連線
分返開就唔識
不過有人講過話明明好近都連左去2.4G
我就冇分開 用落都冇咩特別感覺
要功能 揀asus
要夠傻瓜/簡單就linksys
AC 舊款清貨梗係平啦
asus aimesh之前成日都出事
我唔用Aimesh
之前無用asus
咁仲洗乜諗asus
過多排就會又撞到人講orbi 都斷㗎啦
成日覺得呢3間廠夾住輪流斷
Oh, 係咪Zen Mesh 唔好用
zen wifi ax XT8 咪aimesh
你話唔用嘅

原來我理解錯左

我睇佢官網以為個Aimesh
只係講緊用舊嘅router當mesh用
其中一個因素囉
我套velop ac1300 都試過一排紅燈 持續1個月 每2-3日就紅2分鐘 乜都冇做過之後自己好返
暫時用左差不多3年 我已經好滿意了
aimesh 係asus 自家通用mesh
靠fw update 軟件上已經做到mesh
一般嚟講 硬件mesh比較穩定
所以有得揀多數都係高通u
想請教吓大家
屋企最近轉咗1000m plan同router (linksys MR7350)
用notebook嘅時候 speedtest 都有300mb/s
但實際download嘅時候連1mb/s都冇
應該點搞?
實際download係對方Server速度,冇得搞
邊個網dl 同dl咩?
autopsy 同steam dl game
留名學野 有咩家用router有vlan
steam 都咁慢
人氣game 我大約5MB 以上
試下轉korea
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞