Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
兩部機爭好遠喎
NETGEAR XR1000
請問呢部好唔好用?
3xx尺,兩房。睇spec應該夠用。
求指教。
類似spec 睇下asus ax3000 , xr1000太少人用仲要溢價500
想問下1000内筆直係咪跟樓豬個list買就ok?
屋企得三部手機上網
鑽石形 三房 想買Orbi
因為右邊大房完全收唔到
請問雙頻夠唔夠 353

定係要753
主機modem 放喺左邊大門口

我諗要兩個衛星
一個放喺中間電視櫃後面
一個放喺右邊大房

定係兩個都搞得掂?
謝謝

睇落要三隻
雙頻有啲勉強,三頻會好啲
睇吓你願意付出幾多錢去換幾多速度
謝謝
753 之仲有乜嘢選擇?
Linksys?
村屋樓上 樓下 唔通 樓梯係室外 係咪用mesh wifi 都無咩用
因為點都隔左一個天花板
定係拉線 搵多隻router 行ap 會化算d?
用緊1000m
一層 mesh 用三頻 ok / 地下去三樓隔兩層就勉強 你當住一層衰減到得返5-6成先
即係分機大概300mb 左右

有 budget 當然行有線 mesh/ap
部Linksys 點check 到佢兩部node係咪真係用緊wired connected?
有冇 notebook /電腦喺分機嗰面 ?
直駁 lan 線喺分機做 speedtest 足數就應該係 wired

再唔係簡單啲 主機 分機隔離做wifi speedtest
數字應該差唔多
兩部機上下層樓差唔多同位所以其實wireless都差唔多速
不過有得插線就想用盡佢兩條5Ghz咁姐
如果屋企得一幅厚既主力牆需唔需要用到mesh wifi?
參考下囉
有時有d推廣 1000+嘅機 可能會做到999蚊
咁就抵玩d
不過要求唔高 都可以唔理
詳情要google下
有個尾綴打完入admin page 會去到connect report 果到就有寫 以前check過
用緊hkt 1000m
係唔係最平個三款是但一款已經可以?

屋企係長方形400呎,但因為lan線同家私問題,個router只可以放係角落,廳同房無石屎阻住

我而家用linksys ea8300,同router打對角用,成日連唔到

最平個三款係咪都適合?
Web ui 睇 Connected device /node 會寫住 Lan
應該冇咩幫助
要4天線款+擺位靚就可能得
冇喎
淨係寫online
咁長遠計都係用mesh好似好d
$1500 budget 係咪只可以揀asus 同 netgear? (心儀asus mini個外型)
我可以拉到線入房係咪雙頻已經夠用?
搵到喇
喺troubleshooting show哂
係 拉到線 我覺得ac mesh 都夠用 平平地
好 唔該晒巴打
想問下netgear 同linksys
有無類似asus VPN fusion果種功能?🙏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞