Router路由器 集中討論區(53) 為已為人 中共牌子勿選購

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
因為linksys 個外型真係最好睇
同埋想用盡1000m所以都係唔考慮AX1800
最後外型同價錢最岩係atlas pro6
所以都係照買
我都係卻步
但好似d評價都係一半一半
search過晒 三頻mesh性價比最高係linksys
所以先見到佢地成日推介
想請教如果我買左ax3000…如果我買多隻ax1800做aimesh 係咪最後個速度會落返1800?
要一定買多隻ax3000先可以全部做到3000?
本身都有隻ROUTER,
想另外拎隻舊ROUTER博落去, 專用黎入D SoftEther VPN 上面既日本VPN,
用黎比電話/SWITCH/PS 用日本VPN玩咁,

想問下呢件事係咪WORK的 ?
用router連vpn?
咩router?
性價比最高咪即係cheap囉
平野就係咁架啦
有Budget/有基礎知識 既可以唔用 asus/netgear/linksys 啲家用機啦 但一般用家真係難啲
有隻裝過DD WRT既舊ROUTER
唔建議
一來舊router openvpn client實好慢,我asus隻ac1900已經慢到得40Mbps,又高ping
再舊啲,裝到DD WRT係咪xxlink n router?
真係難以想像地慢
SoftEther一來唔安全,二來免費唔會快得去邊,我之前已經係用Nord 同surfshark
yes
隻野係3ds年代, 用黎裝ddwrt扮street pass的
好撚舊了
平同夠唔夠用 唔係有太大關係姐
你覺得會斷就避左佢囉
無謂疑神疑鬼
咁真係唔suggest
要nord/surfshark vpn快至少要三核心ax58u
可能講緊都係100幾Mbps
裝係router上面的話
想問下如果有d裝置係長連住2.4,無得手動較連5,咁如果disable左2.4,個裝置係咪會上唔到網
應該係
唔該電磁巴

之前個問題fix左,唔知點解喺電腦set intel lan由自動變全雙工5.0G個router就咩事都無

Wi-Fi 連iPhone行到7xx,電腦插線變1.0G

之前仲詠過modem直插電腦,bt 野一陣就斷線要重插,但電腦set完後就連router都無問題
原因不明
咁好彩
竟然係lan card setting 影響到
你部腦係咪中毒不停偷用1你網絡
再出事睇下有冇得set 返1G 全雙工
ok

唔知關唔關插錯底板lan port事

出事係插正常,無事係插5.0G個位
話時話,唔同牌子有無得mesh

linksys mesh netgear

仲有隻router用得唔好晒
好明顯唔得
最多 set 做 repeater mode (如有)
難 repeater 出嚟 wifi 慢一截
想入Asus XT8
想問下大家邊度入手平

港行/急用 自己 google 網店 /落腦埸買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞